Sernik to jedno z naszych ulubionych ciast. Lubię je również z tego względu, iż można do woli eksperymentować z dodatkami. I taki też będzie dzisiejszy przepis – eksperymentalny sernik z bananami 😉
Sernik był tak dobry, że szybko z domu wyszedł. Przepraszam więc już na wstępie za jakość zdjęć 🙂 Być może w święta będziesz więcej czasu na fotografowanie – wtedy też podmienię ew. zdjęcia. Bo sernik na pewno na naszym wielkanocnym stole się znajdzie 😉
Składniki:
- 80 dkg twarogu
- 20 dkg rozgniecionych bananów
- 1 szkl. cukru
- 7 jajek
- 1/2 kostki masła ew. margaryny
- 1 budyń bananowy
- 3 banany całe
- garść czekoladowych kropelek
- polewa czekoladowa lub czekolada do polania
Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy z cukrem. Do masy dodajemy stopniowo masło. Gdy mamy już gładką masę dodajemy na przemian ser oraz rozgniecione banany . Na koniec ucieramy całość z budyniem i dodajemy delikatnie ubite na pianę białka.
Tortownicę wykładamy na dnie pokrojonymi w plasterki bananami i wysypujemy kropelkami czekoladowymi. Na tak przygotowany spód wylewamy masę serową.
Ciasto pieczemy przez około 50 minut w temp. 180 stopni.
Wystudzone możemy polać czekoladą, albo oprószyć cukrem pudrem. Choć ja uwielbiam połączenie bananów z czekoladą więc wybrałam czekoladę 🙂
po przeczytaniu ślinka leci. Po wykonaniu i konsumcji dodam obszerniejszy komentarz.