Focaccia – to kolejne nasze domowe pieczywo . I znowu w wersji zdrowszej – zmodyfikowanej przez nas.
Focaccia to nasza kolejna próba domowych wypieków – wcześniej były bułeczki z bazylią – klik. Nasza dzisiejsza focaccia zawiera, oprócz dużej ilości bazylii, również dodatek zdrowych otrąb. Ostatnio do każdego naszego wypieku staramy się dodawać otręby. Ja je zjadam bez problemu, Koneser i Pulpecja też. Problem mamy tylko z głową rodziny ale… jest w mniejszości więc musi się dostosować 😉
Składniki:
- 450 g mąki
- 50 g otrąb
- 30 g drożdży świeżych
- 220 ml wody
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 szkl. oliwy – my wykorzystaliśmy oliwę z dodatkiem bazylii
- garść liści bazylii
Drożdże rozrabiamy w ciepłej wodzie. W naczyniu mieszamy mąkę z solą, cukrem, 4 łyżkami oliwy i posiekaną bazylią. Łączymy wszystko z wodą z drożdżami . Wyrabiamy na jednolitą i elastyczną masę, po czym odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto wałkujemy na cienki placek – my zrobiliśmy mniejsze placuszki w kształcie serduszek 😉 Układamy na papierze do pieczenia i pozwalamy mu jeszcze wyrosnąć przez chwilę.
Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni. Przed włożeniem ciasta do piekarnika robimy w nim palcami dziurki. Smarujemy całe ciasto resztą oliwy i wlewamy ją również do dziurek.
Pieczemy około 12-15 minut.
Naprawde świetna przekąska, na imprezke w sam raz 🙂
Wyglądają bardzo apetycznie 🙂
Mniam… wygląda bardzo smakowicie.