FOCACCIA BAZYLIOWA Z OTRĘBAMI

Focaccia – to kolejne nasze domowe pieczywo .  I znowu w wersji zdrowszej – zmodyfikowanej przez nas.

Focaccia to  nasza kolejna próba domowych wypieków – wcześniej były bułeczki z bazylią – klik.  Nasza dzisiejsza focaccia zawiera, oprócz dużej ilości bazylii, również  dodatek zdrowych otrąb. Ostatnio do każdego naszego wypieku staramy się dodawać otręby. Ja je zjadam bez problemu, Koneser i Pulpecja też. Problem mamy tylko z głową rodziny ale… jest w mniejszości więc musi się dostosować 😉

Składniki:

  • 450 g mąki
  • 50 g otrąb
  • 30 g drożdży świeżych
  • 220 ml wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 szkl. oliwy – my wykorzystaliśmy oliwę z dodatkiem bazylii
  • garść liści bazylii

 

Drożdże rozrabiamy w ciepłej wodzie. W naczyniu mieszamy mąkę z solą, cukrem, 4 łyżkami oliwy i posiekaną bazylią. Łączymy wszystko z wodą z drożdżami . Wyrabiamy na jednolitą i elastyczną masę, po czym odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto wałkujemy na cienki placek – my zrobiliśmy mniejsze placuszki w kształcie serduszek 😉  Układamy na papierze do pieczenia i pozwalamy mu jeszcze wyrosnąć przez chwilę.

Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni. Przed włożeniem ciasta do piekarnika robimy w nim palcami dziurki. Smarujemy całe ciasto resztą oliwy i wlewamy ją również do dziurek.

Pieczemy około 12-15 minut.

 

focaccia

Focaccia z bazylią i dodatkiem otrąb

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

UWAGA - Nasz blog to niezły żarłoczek. Pomóż go nam nakarmić. Będzie miał pełny brzuszek jeśli zostawisz komentarz, udostępnisz wpis w Google+ albo po prostu klikniesz lubię to :) Cokolwiek zrobisz - dziękujemy :) 

3 komentarze to “FOCACCIA BAZYLIOWA Z OTRĘBAMI”

  1. fotografia ślubna poznań pisze:

    Naprawde świetna przekąska, na imprezke w sam raz 🙂

  2. Marta pisze:

    Wyglądają bardzo apetycznie 🙂

  3. serial dexter pisze:

    Mniam… wygląda bardzo smakowicie.

Skomentuj Marta

Designed by Free Wordpress Themes and Sponsored by Curry and Spice