GOLONKA W SZYBKOWARZE

Golonka na kolację ? OK

Potrzebuję tylko golonkę.

I szybkowar.

Jeszcze marchewka, seler, pietruszka.

I chrzan, ćwikła, ew. musztarda do podania…

 

Jak widać przygotowanie golonki nie jest czynnością skomplikowaną i czasochłonną (pod warunkiem posiadania szybkowaru 🙂 ) … Bo przyznam szczerze, dopóki nie miałam takiego urządzenia w domu to golonka gościła na naszym stole od święta.. A teraz… Moja druga połowa często wspomina, że zjadłaby golonkę… a co za tym idzie potem jest już pomysł na obiad… kapuśniak z prażokami – pisałam o nim tutaj. Wróćmy jednak do początku tej historii czyli golonki. Oto przepis na  naszą ekspresową wersję porcji mięsa na kolację 😉

 

Składniki:

  • 1 golonka
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 seler
  • 4 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 10 ziarenek pieprzu kolorowego
  • 2 łyżki soli
  • a do podania – chrzan, ćwikła i musztarda
Golonkę myjemy i ew. opalamy ( czasem znajdą się na niej jeszcze maleńkie włoski)… Warzywa obieramy i kroimy w duże cząstki. W szybkowarze układamy golonkę z warzywami, dodajemy liście, ziele oraz pieprz. W szklance gorącej wody rozpuszczamy sól i wlewamy do garnka. Zalewamy wodą ( mięso ma być przykryte, ale nie przekraczamy max. poziomu wody dopuszczonego w szybkowarze). Zamykamy szybkowar i ustawiamy na kuchence… Od momentu „zagotowania się” szybkowaru gotujemy golonkę przez godzinę. Jeśli chcecie aby Wasze mięso było bardzo miękkie, rozpadające się gotujcie dłużej – nawet do półtorej godziny. 
 
Oczywiście zanim przystąpimy do konsumpcji golonki, poczekajmy aż zejdzie ciśnienie z szybkowaru. 
 
My golonkę podajemy z ćwikłą, chrzanem i musztardą. Nic więcej mojej drugiej połowie do szczęście nie jest potrzebne… 
golonka gotowana w szybkowarze

Golonka gotowana w szybkowarze podana z chrzanem, ćwikłą i musztardą.

 

golonka

Golonka gotowana w szybkowarze

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

UWAGA - Nasz blog to niezły żarłoczek. Pomóż go nam nakarmić. Będzie miał pełny brzuszek jeśli zostawisz komentarz, udostępnisz wpis w Google+ albo po prostu klikniesz lubię to :) Cokolwiek zrobisz - dziękujemy :) 

11 komentarzy to “GOLONKA W SZYBKOWARZE”

  1. Rafał pisze:

    Przepis wymiata. Pozdrawiam

  2. Tedi pisze:

    Bardzo fajne jedzonko ja gotowałem 40 min a potem w piekarniku opiekłem podlewając piwem około 30 min wyszła rewelacyjnie .

  3. Majka pisze:

    Bardzo wygodna forma. Mąż wcinał ‚klaszcząc uszami’
    Pozdrawiam Pomysłodswcę i polecam z pełną świadomością.

  4. Starmach Iza pisze:

    Wygląda na fotkach przepięknie i smacznie, przepis wydaje mi się także że jest bardzo dobrze skomponowany. Sama robiłam te danie na dziesiątki sposobów przez co coś mogę o nim powiedzieć. Ostatnio próbuję z różnymi dodatkami smakowymi i szukam zawsze nowych inspiracji. Jeśli ktoś by chciał kilka pomysłów to może coś takiego się przydać http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-golonke/ od siebie jeszcze polecam dodanie gruszki, kurek lub choćby lepszego wina. Także piwo imbirowe jest genialne do dodania barwy smaku. A może ktoś poleci jeszcze jakieś inne mniej typowe dodatki jakie są sprawdzone i dobrze smakują?

  5. Krzysiek pisze:

    super sprawa z szybkowarem a te golone jeszcze podpieke:)

  6. Ed pisze:

    Świetny przepis.

  7. Tony281258 pisze:

    Super przepis!Prosty a smaczny

  8. DOROTA pisze:

    właśnie natrafiłam na ten przepis,spodobał mi się,mięsko wygląda bardzo smakowicie,jutro spróbuję tak właśnie przyrządzić golonkę, pozdrawiam:):)

  9. jack pisze:

    Własnie zakupiłem 2 peklowana goloneczki jedna będzie do samotnej konsumpcji druga zamierzam dodać do grochóweczki albo kapuśniaczku polecam takie rozwiązanie na jednym ogniu dwie potrawy.

  10. Adam pisze:

    Właśnie zaczałem robic tę golonecZkę zobaczymy co z tego wyjdzie

Skomentuj Majka

Designed by Free Wordpress Themes and Sponsored by Curry and Spice