ŁOSOŚ NORWESKI I SOS KORNISZONOWY

łosoś norweski i sos korniszonowy
Łosoś … łosoś norweski.. filety… dzwonka… a może łosoś wędzony… jeden idelany przepis na łososia nie istnieje… ale mam kilka swoich ulubionych… do których zalicza się i ten dzisiejszy

Łosoś na naszym stole gości często  jako łosoś wędzony  – ostatnio na przykład w Bento ( klik ) albo w wersji imprezowej – jako zrolowany łosoś – tutaj 

Bywa też w wersji obiadowej . I to o niej chcemy Wam dziś napisać. Pomysł na to danie zaczerpnęliśmy podczas spotkań Przyjaciół Winiary – gdy kosztowaliśmy wspaniałych dań przygotowanych przez Szefa Kuchni Nestle – Pana Jerzego Pasikowskiego.  Ostatnio zaproponował On nam szczupaka faszerowanego w skórze… Wcześniej była to gęś … A my musieliśmy coś zmienić … więc wybraliśmy łososia… A sosu już nie zmienialiśmy… pozostał taki jak w oryginale.. pyszny sos korniszonowy… pycha 😉

Składniki:

  • 500 g zmielonego mięsa łososia
  • 150 ml śmietany 30%
  • 60 g masła
  • 1 duże jajko
  • 1/2 pęczka koperku
  • sól i biały pieprz do smaku


Zmielone mięso łososia doprawiamy solą i pieprzem , a następnie  blendujemy  na gładką masę … Niestety posiadam tylko ręczny blender więc była to czynność trwająca troszkę dłużej niż w profesjonalnej kuchni za pomocą melaksera 😉 Ale dałam radę … Kiedy mamy gładką rybną masę dodajemy jajko. Znowu ucieramy wszystko na gładką i jednolitą masę. Następnie miksujemy masę z miękkim masłem, a na końcu ze śmietaną. Pamiętajmy – każdy kolejny składnik możemy dodać, gdy po dodaniu poprzedniego mamy jednolitą masę.  Ja od siebie dodałam jeszcze na koniec pół pęczka świeżego koperku drobno posiekanego i wymieszałam już masę łyżką.

Folię aluminiową (  kawałek o długości około 60 cm )  smarujemy oliwą i układamy na niej „wałek ” z mięsnej masy. A następnie zawijamy całość  bardzo szczelnie jak cukierki.   Z mojej porcji ryby powstały 2  rybne „cukierki „.

Tak przygotowaną rybę umieściłam w piekarniku nagrzanego do 130 stopni z „kąpielą wodną ” i piekłam  około 35-40 minut.

 

Łosoś norweski w towarzystwie sosu korniszonowego podany z białym ryżem

Łosoś norweski w towarzystwie sosu korniszonowego podany z białym ryżem

Łosoś norweski i sos korniszonowy

Łosoś norweski i sos korniszonowy

Delikatnego łososia podałam z białym ryżem i sosem korniszonowym.  Jak zrobić sos korniszonowy ? Już podaję 😉

Składniki: 

  • 700 ml śmietany 30%
  • 200 g korniszonów
  • 2 pęczki świeżego koperku
  • 2 łyżki musztardy kremskiej
  • 20 g Rosołu Drobiowego 
Do rondelka wlewamy śmietanę oraz dodajemy rosołki. Kiedy śmietana się zagotuje, a rosół drobiowy się rozpuści wrzucamy do garnka grubo pokrojone korniszony. Zagotowujemy całość.  Krótko przed zdjęciem z palnika dodajemy musztardę oraz grubo posiekany koper. Podajemy ciepłe. 
 
Ja podałam bardzo skromny na pierwszy rzut oka zestaw. Ale do delikatnego łososia i wyrazistego w smaku sosu najlepiej pasował mi biały ryż ( u mnie na 4 osoby wystarczyło ugotować 250 g ryżu ) . Ułożony na talerzu został obficie polany sosem korniszonowym,  a obok ułożyłam plastry łososia. Na talerzy zrobiłam jeszcze wzroki z sosy balsamicznego.. A to wszystko z okazji mojego urodzinowego obiadu … 🙂 tak.. po raz kolejny miałam 18-te urodziny 🙂  
Łosoś norweski w towarzystwie sosu korniszonowego podany z białym ryżem

Łosoś norweski w towarzystwie sosu korniszonowego podany z białym ryżem

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

UWAGA - Nasz blog to niezły żarłoczek. Pomóż go nam nakarmić. Będzie miał pełny brzuszek jeśli zostawisz komentarz, udostępnisz wpis w Google+ albo po prostu klikniesz lubię to :) Cokolwiek zrobisz - dziękujemy :) 

3 komentarze to “ŁOSOŚ NORWESKI I SOS KORNISZONOWY”

  1. Kasia pisze:

    Pochwalcie się potem dziewczyny efektami 🙂

  2. zbysiowa pisze:

    Brzmi smacznie, koniecznie wypróbuję;)

  3. Bardzo apetyczne danie, muszę koniecznie je przygotować 🙂

Skomentuj zbysiowa

Designed by Free Wordpress Themes and Sponsored by Curry and Spice