KASZA GRYCZANA I SAŁATKA

Kasza gryczana najczęściej jest wykorzystywana do przygotowania obiadu. Podczas spotkania Lubię Kaszę z Dorotą z bloga Dorota Smakuje usłyszałam kilka ciekawych rzeczy na temat kaszy – w tym gryczanej. Skosztowałam też kilka propozycji Doroty na dania z kaszą.

Kasza gryczana najzdrowsza jest niepalona. Jednak od czasu do czasu nie zaszkodzi porcja sałatki z kaszą paloną. I taki też rodzaj jest wykorzystany w naszej dzisiejszej propozycji.

Składniki:

  • 200 ml ugotowanej na sypko kaszy gryczanej
  • 100 ml kukurydzy konserwowej
  • 100 ml ananasa w zalewie
  • 2 laski kabanosów
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego greckiego
  • sól, pieprz do smaku

 

Kabanosy kroimy w cienkie plasterki.

Odsączamy z zalewy kukurydzę oraz ananasa. Jeśli kupiliśmy w plastrach a nie kawałkach to należy go pokroić.

Ugotowaną i przestudzoną kaszę mieszamy z kabanosami, kukurydzą i ananasem. Odstawiamy na 30 minut do lodówki.

Po tym czasie dodajemy jogurt naturalny i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

kasza gryczana, sałatka

Kasza gryczana w sałatce też jest OK 😉

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

UWAGA - Nasz blog to niezły żarłoczek. Pomóż go nam nakarmić. Będzie miał pełny brzuszek jeśli zostawisz komentarz, udostępnisz wpis w Google+ albo po prostu klikniesz lubię to :) Cokolwiek zrobisz - dziękujemy :) 

1 Komentarz to “KASZA GRYCZANA I SAŁATKA”

  1. naleśnik pisze:

    Nigdy nie jadłam takiego połączenia, ale wygląda smacznie.

Skomentuj naleśnik

Designed by Free Wordpress Themes and Sponsored by Curry and Spice