KISZONY KALAFIOR

Kiszony kalafior chodził za mną od pewnego czasu. Widziałam go nie raz do kupienia, kilka razy spróbowałam i … to było to co w domu trzeba zrobić samemu 😉

Kiszony kalafior robi się podobnie do ogórków kiszonych czy małosolnych ( pisałam o tych drugich tutaj ) . Ja tylko tym razem poszalałam z dodatkami smakowymi i zapraszam dziś na pierwszą wersję mojego kiszonego kalafiora.

Składniki:

  • 1 główka kalafiora ( mała )
  • korzeń chrzanu ( ok. 5 cm )
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 papryczka pikantna
  • woda
  • sól
  • czarny pieprz ziarnisty

Powyższe składniki wystarczą nam na zapełnienie 2 słoiczków o pojemności około 750 ml. 

Ponieważ dzisiejszy słoiczek kalafiora kiszonego to wersja do sałatki na początku dzielimy kalafior na różyczki.  Umyte cząstki kroimy w plasterki. Następnie układamy część różyczek w słoiczku ( mniej więcej do połowy naczynia ) i dodajemy warstwę składającą się z pokrojonego w plasterki chrzanu, pokrojonej papryczki i ząbków czosnku ( te tylko delikatnie zgniatamy ). Następnie dopełniamy słoik pokrojonym kalafiorem.

Całość zalewamy gorącą wodą z solą i przyprawami. Ja na litr wody biorę łyżkę soli i 3-4 ziarenka pieprzu.

Słoiczek odstawiamy na około 5 dni. Po tym czasie kalafior jest lekko ukiszony ( taki odpowiednik ogórków małosolnych ). 

kiszony kalafior, domowe przetwory kiszonki

kiszony kalafior z ostrą papryczką

 

 

kiszony kalafior

kiszony kalafior gotowy – zaraz dodamy go do sałatki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

UWAGA - Nasz blog to niezły żarłoczek. Pomóż go nam nakarmić. Będzie miał pełny brzuszek jeśli zostawisz komentarz, udostępnisz wpis w Google+ albo po prostu klikniesz lubię to :) Cokolwiek zrobisz - dziękujemy :) 

4 komentarze to “KISZONY KALAFIOR”

  1. Bożena pisze:

    Nigdy nie kisiłam kalafiora..

    • Kasia pisze:

      Bożeno spróbuj kiedyś. ja dziś wstawiłam do kiszenia również pomidorki i liście winogron – jeśli efekty będą zadowalające podzielę się oczywiście z Wami przepisami.

  2. dariozka pisze:

    nigdy nie jadłam, ale na pewno smakowite! ja przymierzam się do kiszenia pomidorów 😀

    • Kasia pisze:

      o tak – pomidory też są na mojej liście . a do tego chcę jeszcze ukisić liście winogrona – akurat będzie trzeba prześwietlić krzaczek żeby grona dojrzewały.

Skomentuj Kasia

Designed by Free Wordpress Themes and Sponsored by Curry and Spice