SCHAB Z POŃCZOCHY

Schab z pończochy, czyli domowa wędlina podpatrzona w Kuchni na wzgórzu. Musieliśmy zrobić naszą wersję i zobaczyć, czy faktycznie jest taka dobra. Tym bardziej, że również Jola i Piotr, czyli damsko-męskie spojrzenie na kuchnię zachwalali ten sposób przygotowania mięsa.

Schab z pończochy przygotowaliśmy na święta. Pełni byliśmy obaw jak reszta rodziny na niego zareaguje. Na wszelkie wypadek nie mówiliśmy na początku co to jest 😉 I okazało się, że wszystkim smakował 🙂 Dzielimy się więc z Wami naszym przepisem 😉

Składniki: 

  • 2 kg schabu
  • 3/4 szkl. cukru
  • 3/4 szkl. soli
  • 1 łyżka soli peklowej
  • 1 łyżka soli czosnkowej
  • 3 łyżki majeranku
  • 1 łyżka ognistej mieszanki przypraw
  • 1 łyżka soli z płatkami chilli
  • 1 podkolanówka ( jak to powiedziała  moja mama – taka chamska zwyczajna 😛   )

Umyty i osuszony schab nacieramy cukrem , a następnie wkładamy do głębokiego naczynia ( u nas była to foremka do zapiekanek ) . Przykrywamy i wstawiamy do lodówki, gdzie spokojnie sobie leży 24 godziny ( po 12 godzinach zakłócamy jego spokój obracając go na drugą stronę )

Po upływie tych 24 godzin wyjmujemy schab, zlewamy z naczynia płyny i myjemy – zarówno schab jak i foremkę. Osuszony schab nacieramy teraz mieszanką soli – czyli zwykłej, peklowej i czosnkowej. I znowu wędruje nasz kawałek mięsa do lodówki na 24 godziny.

Po kolejnej dobie wyjmujemy go, znowu zlewamy płyny i myjemy z soli. Osuszony nacieramy majerankiem z ognistą mieszanką przypraw i solą z chili. Wstawiamy do lodówki na ostatnie 24 godziny.

Następnie schab umieszczamy w naszej podkolanówce.  nie muszę tutaj chyba pisać, iż ma to być część garderoby nieużywana i można ją wcześniej na wszelkie wypadek wyprać.  Tak zapakowany schab wieszamy w suchym i przewiewnym miejscu. Nie przeszkadzamy mu przez minimum 5 dni.  Choć my radzimy zostawić na dni 8 – był po tym terminie rewelacyjny 🙂

schab z pończochy

Schab z pończochy – domowa wędlina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

UWAGA - Nasz blog to niezły żarłoczek. Pomóż go nam nakarmić. Będzie miał pełny brzuszek jeśli zostawisz komentarz, udostępnisz wpis w Google+ albo po prostu klikniesz lubię to :) Cokolwiek zrobisz - dziękujemy :) 

9 komentarzy to “SCHAB Z POŃCZOCHY”

  1. Warszawiakx pisze:

    Pierwszy raz robiłem tak mięsko
    Oczywiście wyszło wspaniale. Początkowo nie znałem odwadniania cukrem, sposób ok.
    Teraz zrobię parę prób aby uchwycić odpowiednie nawilgocenie. Nie za suchy i nie mokry.
    Znajomy leśniczy polecił lekko podwędzić przed powieszeniem. On wiesza pod dachem, wykorzystując efekt piramidy ( 1/3 wysokości od podstawy trójkąta).

  2. krysia pisze:

    Zrobię przed Nowym Rokiem będzie możliwość degustacji na Trzech Króli

  3. kasia pisze:

    Nie znalam jeszcze takiego przepisu musze sprowac kiedys koniecznie:)

  4. krysia pisze:

    Brzmi wspaniale. Musze zrobic, ale pewnie dopiero w zimie. Przepis zachowam i podziele sie z przyjaciolmi!

  5. ania barkoz pisze:

    dziękuję za pomysł,wygląda zachęcająco

  6. ania barkoz pisze:

    dzięki za pomysł, wygląda zachęcająco

  7. naleśniki pisze:

    Coś dla mnie! Wygląda naprawdę smacznie.

  8. ulcik pisze:

    Ciesze się, że smakuje 🙂

Skomentuj krysia

Designed by Free Wordpress Themes and Sponsored by Curry and Spice