PROSTE CIASTO ZE ŚLIWKAMI

Ciasto ze śliwkami w sezonie jesiennym jest u nas robione kilka razy. Próbujemy różne odmiany śliwek, różne rodzaje ciast. Ale zawsze chociaż raz musimy zrobić je na oleju.

To wg nas najprostsze ciasto – nie tylko ze śliwkami. Można do niego dodać każde owoce jakie macie. Dziś zapraszamy jednak na wersję podstawową ciasta na oleju ze śliwkami.

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1 szkl. cukru
  • 1,5 szkl. maki
  • 0,5 szkl. oleju
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,25 kg śliwek
  • ew. papier do pieczenia / masło i mąka / albo nic jeśli korzystacie z silikonowych form do pieczenia

Do tego ciasta nie jest potrzebny robot, mikser czy jeszcze inne urządzenie kuchenne. Wystarczy miska i łyżka ( no i ew. nożyk żeby ze śliwek pestki wyciągnąć ). Jest tak proste, że nawet Koneser daje sobie radę z jego przyrządzeniem.

Do miski wbijamy 4 jajka, dodajemy olej i mieszamy. Następnie wsypujemy cukier, mąkę oraz proszek do pieczenia i jeszcze raz mieszamy wszystkie składniki razem. Proste ? oczywiście i to już na dodatek prawie koniec.

Tak wymieszane ciasto ( nie musi być super dokładnie – mogą pozostać grudki ) przekładamy do formy ( ew. wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia) zaś na wierzch układamy połówki śliwek, lekko wciskając je w ciasto.

Najprostsze ciasto ze śliwkami pieczemy przez 1 godzinę w piekarniku rozgrzanym wcześniej do temperatury 160 – 170 stopni.

najłatwiejsze ciasto w świecie, proste ciasto ze śliwkami, ciasto na oleju z owocami

Ciasto ze śliwkami zaraz po wyjęciu z piekarnika

 

ciasto ze śliwkami proste łatwe ciasto z owocami

I gotowe ciasto w trakcie konsumpcji 😉

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

UWAGA - Nasz blog to niezły żarłoczek. Pomóż go nam nakarmić. Będzie miał pełny brzuszek jeśli zostawisz komentarz, udostępnisz wpis w Google+ albo po prostu klikniesz lubię to :) Cokolwiek zrobisz - dziękujemy :) 

6 komentarzy to “PROSTE CIASTO ZE ŚLIWKAMI”

  1. qnna pisze:

    Ciasto właśnie wylądowało w piekarniku. Robiłam je z moją osmiomiesieczna córka, która była zafascynowana mieszaniem ciasta. Pozdrawiam

  2. och… zjadłabym kawałeczek albo dwa 🙂

  3. Artur pisze:

    Właśnie dzisiaj upiekłem bardzo podobne, pycha

  4. s40 pisze:

    przepis genialnie prosty a smak fantastyczny. ze sliwkami z wlasnego sadu ;-). zastanawialem sie, jaka srednice ma forma ze zdjecia i czy do mojej formy (27 cm) ilosc skladnikow z przepisu bedzie wystarczajaca. no i byla jak najbardziej. no i jeszcze sie musze przyznac, ze nie wszystko wlalem do formy – jestem fanem surowego ciasta (heh, innych wprawia to w oslupienie) – to bylo mniam, mniam ;-))).

  5. Kam cia pisze:

    …te proste są najsmaczniejsze i przywołują wiele wspomnień z przed lat… :)Do kawuni, herbatki na zimne wieczory – cudo 🙂

Skomentuj Kam cia

Designed by Free Wordpress Themes and Sponsored by Curry and Spice