CHLEB Z GRILLA

Chleb z grilla pojawia się prawie na każdym grillowym spotkaniu. Najczęściej na rusztach kładzie się kromki gotowego chleba. Potem taki ciepły i chrupiący zajada z masełkiem, najlepiej czosnkowym.

Chleb z grilla można jednak przygotować w inny sposób. Postanowiłam zrobić go od a do zet sama – bo skoro pizza z grilla jest dobra, to czemu nie spróbować ? Przy okazji postanowiłam zgłosić  go do konkursu Nietypowo z grilla”  . Może szczęście się do mnie uśmiechnie  i będę mogła spędzić czas na nauce fotografii ?  Wróćmy jednak do przepisu .

Składniki:

  • 300 ml mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju
  • 75 ml wody
  • dodatkowo ok 2 łyżek oleju do grillowania 

Do miski wsypujemy suche składniki. Dolewamy olej i 50 ml wody. Wyrabiamy wszystko na gładką masę i stopniowo dolewamy resztę wody. Ciasto ma być plastyczne. 

Tak przygotowane ciasto podzieliłam sobie na cztery porcje. Każda z nich rozwałkowałam na grubość około 5 mm. Następnie przekazałam pałeczkę, a raczej widelec memu młodszemu dziecku i Pulpecja delikatnie nakłuwała placki – tak aby nie zrobić dziurek na wylot. 

I placki były już gotowe do grillowania. Kładziemy je na ruszcie i grillujemy po około 5 minut z każdej strony.  Można również nasmarować je delikatnie olejem przed położeniem na ruszt – ale tutaj wybór zostawiam Wam.  Taki chlebek można również przygotować na patelni grillowej. 

chleb z grilla

I gotowy chleb z grilla

zBLOGowani.pl

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

UWAGA - Nasz blog to niezły żarłoczek. Pomóż go nam nakarmić. Będzie miał pełny brzuszek jeśli zostawisz komentarz, udostępnisz wpis w Google+ albo po prostu klikniesz lubię to :) Cokolwiek zrobisz - dziękujemy :) 

Możesz zostawić komentarz, lub trackback from your own site.

5 komentarzy to “CHLEB Z GRILLA”

  1. Każdy chyba uwielbia pieczywo z grilla. Dla Nas każda jego forma jest wyjątkowa, czy to pieczywo naan czy pizza, jak jest z grilla jest po prostu super

  2. Ewelina pisze:

    No i chlebek zrobię na sobotnim grillu 🙂 dziękuję za przepis. Grill sobotni jest obowiązkowy o ile jest pogoda 🙂 Dzieci szaleją przez cały dzień na świeżym powietrzu, Jest coraz cieplej i chyba trzeba zacząć oglądać baseny ogrodowe 😉 Wtedy w ogóle do domu wrócić nie będą chciały.
    Tu znajomi mówili że są i fajne grille i baseniki dla dzieci.

  3. jaca pisze:

    Zaraz, czyli ten chleb nie wyrasta, tak? To bardziej będzie podpłomyk, co nie zmienia faktu, że wiem już co podaję na grillu w sobotę, dzięki za przepis!

  4. Witam 😀

    Gratuluję wygranej i udziału w warsztatach 🙂

    Do zobaczenia w piątek na miejscu 🙂

    Miło będzie poznać nowe osoby z tą samą pasją.

Designed by Free Wordpress Themes and Sponsored by Curry and Spice