CHŁODNIK – BARSZCZ UKRAIŃSKI

Chłodnik dzisiejszy powstał specjalnie na konkurs Blogerchef. To moja wariacja na temat barszczu ukraińskiego. Wariacja, która zapewniła mi udział w V Półfinale konkursu 🙂

Chłodnik – barszcz ukraiński od razu podbił nie tylko moje kubki smakowe, ale również mojej mamy ( a nie często się zdarza, żeby moje dania smakowały Jej w 100 % ) . Już wiem, iż latem będę często go robiła 🙂 Choć w głowie są już pomysły na kolejne wariacje na temat chłodnika i barszczu 🙂 

Składniki: 

  • Fit&Easy ZUPA – baza dla barszczu ukraińskiego
  • 2 pomarańcze
  • 400-600 ml kefiru
  • pączek rzodkiewek
  • 2 zielone ogórki
  • 1/2 czarnej rzodkwi
  • pęczek koperku
  • pęczek natki pietruszki
  • 1 łyżka oleju / masła
  • 750 ml wody
  • 16 jajek przepiórczych
  • 1/2 pęczka natki
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • olej
  • sól, pieprz do smaku

Z bazy do zupy wyjmujemy kawałki kapusty i drobno siekamy. Dodajemy do reszty mieszanki i zalewamy 750 ml wrzątku. Dodajemy 1 łyżkę oleju lub masła i gotujemy pod przykryciem przez około 15 minut ( po 10 minutach gotowania dodajemy trochę świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego ) . Zdejmujemy zupę i chłodzimy ( umieszczamy zupę w nowym garnku zanurzonym w lodzie lub schładzamy w lodówce ) . Do dobrze schłodzonego barszczu dodajemy zimny kefir i doprawiamy całość do smaku.
Rzodkiewki, rzodkiew, świeżego ogórka kroimy w cienkie słupki. Siekamy drobno natkę pietruszki i koperek ( po całym pęczku ). Posiekane warzywa odkładamy.

W małych szklaneczkach umieszczamy folię spożywczą. Na każdy kawałek wylewamy kilka kropli oleju. Wybijamy do szklaneczek po jednym jajku przepiórczym. Dodajemy troszkę świeżych ziół, sól, pieprz.

Zawiązujemy folię i gotujemy we wrzątku przez około 1-2 minuty.

Do miseczek nalewamy chłodnik, nakładamy świeże warzywa i zioła, zaś na wierzch układamy ugotowane w koszulkach jajka przepiórcze.

chłodnik barszcz ukraiński

A tak prezentował się gotowy chłodnik

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

UWAGA - Nasz blog to niezły żarłoczek. Pomóż go nam nakarmić. Będzie miał pełny brzuszek jeśli zostawisz komentarz, udostępnisz wpis w Google+ albo po prostu klikniesz lubię to :) Cokolwiek zrobisz - dziękujemy :) 

Możesz zostawić komentarz, lub trackback from your own site.

2 komentarze to “CHŁODNIK – BARSZCZ UKRAIŃSKI”

  1. karmel-itka pisze:

    Kasiu, chłodnik smakowity!
    i jeszcze raz gratuluję dostania się do półfinału!

Skomentuj karmel-itka

Designed by Free Wordpress Themes and Sponsored by Curry and Spice