GAZPACHO

gazapcho chlodnik hiszpania barcelona

Gazpacho- pomidorowy chłodnik. Doskonały na ciepłe a wręcz gorące dni. Dokładnie takie jak w Hiszpanii, skąd potrawa ta się wywodzi.

Gazpacho, które dziś Wam przedstawię nie jest typowe. Jest lekko zmodyfikowane, ale nadal ma w sobie podstawowe elementy takie jak  pomidory, czosnek, paprykę i.. chleb. Doskonale ochłodzi w upalne dni. Przeniesie nas w klimat Hiszpanii i Barcelony. Wszak podróżować można też palcem po mapie, albo w kuchni. My na razie osobiście zwiedzamy Polskę. Gdy dzieci podrosną ruszymy w świat – zaczniemy realizować nasz plan. A w nim jest m.in. Barcelona. Ale zanim się tam wybierzemy czytamy, sami gotujemy i … planujemy co zwiedzić jak już nasze nogi w Hiszpanii staną. Na koniec wpisu mamy dla Was kilka niespodzianek – zdjęcia , które zachęcają nas do osobistej wizyty z Barcelonie. A Wy – wolicie podróże po Polsce, czy też zwiedzacie „obce” kraje ? 

Składniki:

  • 4 pomidory
  • 1 czerwona papryka
  • 2 średnie ogórki
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 kromki chleba tostowego
  • 2 łyżki oliwy pomarańczowej
  • 1 średnia czerwona cebula
  • mały słoiczek czarnych oliwek
  • sól, pieprz ziołowy do smaku

Przygotowanie chłodnika nie jest skomplikowane. Nie jest też czasochłonne. 

Na początek należy pokroić chleb tostowy i namoczyć go w zimnej wodzie. 

Następnie trzeba sparzyć pomidory i obrać je ze skóry. Obieramy również ogórki ( ja osobiście nie pozbywam się z nich pestek ) oraz paprykę. Tak przygotowane warzywa kroimy w kostkę. Dodajemy do nich posiekany drobno czosnek, odciśnięty z wody chleb i miksujemy. 

Cebulę oraz czarne oliwki drobno siekamy ( może ułatwić sobie życie i wykorzystać do tego rozdrabniacz w robocie ). 

Do zmiksowanych warzyw dodajemy posiekaną cebulkę z oliwkami, dolewamy oliwę pomarańczową i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeśli Wasz chłodnik będzie zbyt gęsty dolejcie odrobinę wody. 

Gotowe gazpacho należy schłodzić – może to być kilka godzin w lodówce ( moim zdaniem jest wtedy najlepsze ) , ale również można schłodzić szybki w zamrażarce. Chłodnik podajemy ze świeżymi ziołami, pokruszonym serem, albo z paluszkami chlebowymi. Wszystko wedle osobistych preferencji. 

gazpacho chłodnik barcelona andaluzja

Gazpacho – czyli Barcelona w naszej j kuchni

casa_batllo

5-colon

6-torres_pez

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

UWAGA - Nasz blog to niezły żarłoczek. Pomóż go nam nakarmić. Będzie miał pełny brzuszek jeśli zostawisz komentarz, udostępnisz wpis w Google+ albo po prostu klikniesz lubię to :) Cokolwiek zrobisz - dziękujemy :) 

Możesz zostawić komentarz, lub trackback from your own site.

5 komentarzy to “GAZPACHO”

  1. mopswkuchni pisze:

    Coś dawno mnie u Ciebie nie było… Uwielbiam ten chłodnik. Zapraszam oczywiście do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2015 🙂

  2. Mniam mnaim 🙂 Na pewno zupa jest przepyszna, pytanie tylko gdzie dostanę oliwę pomarańczową? Nie znam takowej 🙂

  3. Ojej, rozmarzyłam się o tym gazpacho. Mam chyba obiad na jutro 😉

  4. JenAthina pisze:

    Świetny przepis 🙂 Uwielbiam jeść gazpacho, robię je na różne sposoby. W wolnej chwili przetestuję Twój przepis 🙂

Skomentuj JenAthina

Designed by Free Wordpress Themes and Sponsored by Curry and Spice