KONKURS S.O.S. POMYSŁOWY

Dziś zapraszam Was do kolejnego konkursu zorganizowanego wspólnie z marką Winiary.  Od ostatniej naszej zabawy minęło kilka miesięcy, więc myślę że czas najwyższy na kolejną 🙂

Konkurs dzisiejszy wydaje mi się miły, łatwy i przyjemny. A i sama nagroda dla laureata też jest super 😉

Nie zwlekam już dlużej i przestawiam zasady, regulamin oraz nagrodę w dzisiejszym konkursie.

Na samym początku to co najciekawsze pewnie dla Was – czyli nagroda. Będzie nią eleganckie naczynie do serwowania sosów wraz z zestawem sosów naszego sponsora , a dokładnie produktów z linii Sosy pomysłowe ( możecie się z nimi zaponać tutaj )

konkurs winairy nagroda

Nagroda w konkursie S.O.S. pomysłowy

 

Zadanie konkurowe jest miłe, łatwe i przyjemne. Tym razem proszę Was o…

Propozycję dania z wykorzystaniem sosu pomysłowego Winiary

Nie musi to być dokładny przepis – może być sama propozycja, myśl. Pamiętajcie jednak że danie musi być możliwe do wykonania 😉 W tym miejscu pragnę też zwrócić uwagę, iż sosy pomysłowe występują w 4 smakach :

  1. sos pieczeniowy z maślaną nutą do kurczaka
  2. sos beszamelowy do zapiekanek
  3. sos koperkowy ze śmietanką do ryby
  4. sos pieczeniowo – kremowy do schabu z patelni

 

 

A na koniec, w kwestii formalności regulamin 😉

Czas trwania konkursu: 16-26.02.2013

Organizatorem konkursu jestem ja – Kasia, autorka bloga Gotuj z rodzinką ;) 

Nagrody sponsoruje nam firma Winiary – przypominam, iż jest to nczynie do serowania soów oraz zestaw produktów.

Ogłoszenie wyników nastąpi do dnia 28.02.2013

Na adres laureata będę czekała do 02.03.2013

Będzie mi miło jeśli polubicie na FB profil Gotuj z rodzinką – klik oraz profil Winiary – klik

I jeszcze jedna mała uwaga – w konkursie udział może brać każdy, jednak adres do wysyłki musi znajdować się na terenie RP :)

 

W tym miejscu chcę Was również zaprosić do serwisu winiary.pl. Trwa tam obecnie konkurs, w którym do wygrania są roboty kuchenne 😉 A zasady udziału równiez są miłe, łatwe  i przyjemne 😉 Dokladne informacje o konkursie znajdziecie tutaj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

UWAGA - Nasz blog to niezły żarłoczek. Pomóż go nam nakarmić. Będzie miał pełny brzuszek jeśli zostawisz komentarz, udostępnisz wpis w Google+ albo po prostu klikniesz lubię to :) Cokolwiek zrobisz - dziękujemy :) 

22 komentarze to “KONKURS S.O.S. POMYSŁOWY”

  1. Ania Ł pisze:

    A gdzie wyniki konkursu?

  2. Ania Ł pisze:

    a gdzie wyniki??:)

  3. Aneta76 pisze:

    A ja proponuję:
    – sos pieczeniowo – kremowy do schabu z patelni wykorzystać przygotowując bardzo popularne u mnie ostatnio roladki ze schabu w szynce parmeńskiej (bądź schwarzwaldzkiej): schab pokroić na plastry o grubości około 1cm, rozbić tłuczkiem na bardzo cienkie fileciki, ciasno zawinąć w rulonik a następnie owinąć w plasterek szynki. Usmażyć roladki na patelni, sos pieczeniowo – kremowy do schabu podać w osobnym naczyniu. Do tego dania pasują pieczone ziemniaki;
    – sos pieczeniowy z maślaną nutą do kurczaka wykorzystać do przygotowania również roladek ale z kurczaka z mozzarellą i suszonymi pomidorami: filet z kurczaka pokroić na 2 mniejsze, rozbić tłuczkiem bardzo cienko. Na każdym fileciku położyć plasterek mozzarelli i 1 suszonego pomidora (ze słoiczka). Filety zrolować, oprószyć solą i świeżo zmielonym pieprzem, usmażyć na patelni na oliwie z oliwek. Sos podać w osobnym naczyniu. Do tego dania często podaję ryż
    – sos beszamelowy do zapiekanek wykorzystać do przygotowania zapiekanych naleśników ze szpinakiem i serem feta. Usmażyć cienkie naleśniki. Przygotować farsz: świeży bądź mrożony szpinak podgotować przez kilka minut z czosnkiem. Do szpinaku dodać twaróg oraz rozdrobniony ser feta. Naleśniki smarować nadzieniem, zwijać w rulony. Naleśniki zalać przygotowanym sosem beszamelowym i zapiec w piekarniku. Podawać ciepłe;
    – sos koperkowy ze śmietanką do ryby podać do ryby smażonej na masełku w klasyczny sposób, obtoczonej w mące.
    Bardzo polecam

    Aneta
    aneta.majchrzak@wp.pl

  4. Justyś pisze:

    A ja bym wykorzystała „sos pieczeniowo – kremowy do schabu z patelni”, ale do królika. Mianowicie udka królika (sztuk 4) nasmarowała bym oliwą, solą i pieprzem. Marchewkę (2 duże sztuki), kawałek selera, małą pietruszkę i kawałek pora. Por kroimy w półplasterki, marchew,seler i pietruszkę ścieramy na tartce o dużych oczkach. Na rozgrzanej patelni z łyżką oliwy obsmażamy mięso, następnie przekładamy je do żaroodpornego naczynia, na patelnie z pozostałym tłuszczem wrzucamy przygotowane warzywa, chwilkę podduszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Wykładamy na mięso. Sos przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu (śmietanka ma być 36%) i zalewamy mięso i warzywa. Pieczemy w 200 stopniach pod przykryciem przez około 60 minut, aż mięsko będzie miękkie. Podawać z ryżem lub ziemniaczkami.

  5. Renata D. pisze:

    Witam!
    Z czterech proponowanych przez Winiary pomysłowych sosów miałam okazję do tej pory wypróbować tylko jeden, ale za to dwukrotnie. Był to sos pieczeniowy z maślaną nutą do kurczaka.
    Za pierwszym razem przygotowałam go według instrukcji zawartej na opakowaniu – kurczak wyszedł delikatny, soczysty i bardzo smaczny.
    Za drugim razem przygotowałam tort naleśnikowy z farszem z kurczaka i warzyw. Usmażyłam 8 naleśników, posłużyły mi one jako „blaty” do przekładania farszem. Farsz składał się z pokrojonego w kostkę kurczaka, startej marchewki, pokrojonych w plasterki pieczarek oraz pokrojonej w kosteczkę papryki. Wszystkie składniki włożyłam do garnka, przygotowałam sos Winiary i zalałam nim warzywa z kurczakiem. W tym sosie dusiły się ok. 30 minut. Całość doprawiłam solą, pieprzem oraz ostrą papryką.
    Na dno tortownicy położyłam 2 naleśniki, rozsmarowałam troszkę farszu i przykryłam kolejnymi dwoma naleśnikami, układałam tak pozostałe naleśniki.
    Na wierzchu ułożyłam plastry sera mozarella i zapiekałam w piekarniku ok. 20 minut tak aby ser się roztopił.
    Sos pieczeniowy wspaniale komponował się z kurczakiem i warzywami, a tort smakował całej mojej rodzinie.
    Polecam wypróbować. 🙂
    Pozdrawiam serdecznie!
    Renata D. – sheyla888@op.pl

  6. Justyna R pisze:

    Ostatnio przygotowałam obiad z wykorzystaniem sosu pieczeniowo – kremowego do schabu z patelni. Zrobiłam kładzione kluseczki szpinakowe (wyglądają bardzo efektownie i są niesamowicie smaczne), które podałam z mięsno-warzywnym sosem (schab, pieczarki, cebula, sos pomysłowy, przyprawa gyros). Do tego łyżka gęstego jogurtu naturalnego. Wszystkim bardzo smakowało 🙂

  7. Dzikowiec pisze:

    Znakomicie smakowałyby sprężynki z ciasta francuskiego z dodatkiem parmezanu, łososia i sosu koperkowego ze śmietanką do ryby. Należałoby w tym celu podzielić ciasto francuskie na pół, jedną z połówek posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać parmezanem, poukładać malutkie kawałeczki łososia, przyprawić koperkiem, solą i pieprzem, ułożyć drugą warstwę ciasta, obficie posypać koperkiem, lekko docisnąć. Wycinać długie pasy o szer. 1,5 cm, a następnie skręcać końcami w przeciwne strony. Zapiekać w temp. 180 stopni do zarumienienia. Podawać polane sosem koperkowym ze śmietanką Winiary. Smacznego 🙂

    marikac1@wp.pl

    Oba profile lubię od dawna jako Marika Wojciechowska

  8. Witajcie…oto świetny przepis na babeczki z łososia… 🙂 Jest z tym sporo zachodu , ale zapewniam, że jest genialne i jeśli będziecie mieć wyjątkowych gości, to warto poświęcić trochę czasu na przygotowanie tych pyszności…. Świetnie sprawdzi się jako ciepła przystawka..

    Będą nam potrzebne foremki do muffin 🙂

    Składniki:
    plastry boczku pancetta,
    świeży filet z łososia,
    gotowe lub własnoręcznie robione kruche ciasto,
    sos Winiary Koperkowy ze śmietaną do ryby, woda, śmietana, jajko,
    masło do wysmarowania formy,
    ser tarty,
    sól, pieprz

    Łososia filetujemy,delikatnie solimy i posypujemy grubo zmielonym pieprzem, gotujemy na parze, w mleku lub grillujemy,wedle uznania, ale tak by nadal był miękki i soczysty. Gotowego rozdrabniamy na kawałki.
    Kruche ciasto cienko rozwałkowujemy.
    Formy do muffin natłuszczamy masłem.
    Układamy w nich plasterki boczku tak, aby tworzyły ” miseczki „, a po ich wewnętrznej stronie wylepiamy kruche ciasto..można też boczek pokroić w drobne plasterki i połączyć z ciastem,a dopiero potem wylepiać formy..ale pierwsza wersja, choć trudniejsza, będzie efektowniej wyglądała..
    Rozrabiamy sos według przepisu na opakowaniu, dodając do niego jajko.
    Do babeczek wkładamy do 2/3 objętości łososia (nie więcej), a resztę zalewamy sosem. Zapiekamy w piekarniku w 180 st, około 20 – 25 minut.
    Pod koniec pieczenia wierzch posypujemy startym serem.

  9. Olga pisze:

    Zapiekanka z sosem beszamleowym Winiary
    Składniki: 2 łyżki masła, 2 cebule, 1/2 pora, 4 ząbki czosnku, 250 g szynki, 6 pomidorów, 200 g rzecieru pomidorowego, świeże oregano, 200 ml sosu beszamelowego Winiary, sól, mielony pieprz, gałka muszkatałowa, 400 g makaronu, 1 łyżka oliwy z oliwek, bułka tarta do formy, 150 g sera zółtego, świeże zioła.
    Wykonanie: Na rozgrzanym maśle, usmażyć por, cebulę i zmiażdżony czosnek. Dodać pokrojoną szynkę, pomidory, przecier pomidorowy i świeże oregano. Podlać sosem beszamelowym, posolić, opoieprzyć, dodać gałkę muszkatałową i dusić, aż sos zgęstniej. Ugotować makaron, wymieszać go z oliwą i 3/4 łyżkami sosu. Formę natłuścić oliwą i posypać bułką tartą. Przełożyć makaron, podlać sosem i posypać żółtym serem. Zapiekać 20 minut. Udekorować świeżymi ziołami.
    casablanca12@wp.pl

  10. ellanar pisze:

    wyrzucało mi cały czas błąd, że wpis zdublowany:( to wrzuciłam drugi zmodyfikowany przepis zmieniając pieczarki na kurki (obie wersje są gwarantuję booooskie i sprawdzone). Więc są 2 podobne przepisy ale oba warte… zrobienia.Polecam

  11. ellanar pisze:

    Witam, fajny konkurs to i fajny i smaczny przepis wrzucam na rybkę:)
    Ba nawet wczoraj ją robiłam choć nie miałam pomysłowego sosu Winiary ale zrobiłam sama podobny a teraz już wiem, gdzie znajdę „pomocnika” do przygotowania tego dania.
    No więc potrzebujemy filety mrożony z soli, ew. mintaja, dorsza- u mnie 2 szt/osobę. Filety rozmrażamy. Każdy rozmrożony filet lekko solę, posypuję pieprzem cytrynowym, skrapiam sokiem z cytryny i posypuję tymiankiem suszonym. Potem filety wsadzam po 2 sztuki do folii aluminiowej(robię takie kieszonki), kładę tam łyżeczkę masełka i na każdy filet po gałązce koperku. Takie foliowe kieszonki wkładam do piekarnika i piekę 15 minut w temp. 180 stopni.
    A teraz sosik : Potrzebujemy cebulkę (najlepsza byłaby szalotka) i mrożone kurki lub świeże jak w sezonie (garść na osobę). Pokrojoną cebulkę wrzucam na rozgrzane na patelni masełko i trzeba cebulkę zeszklić, potem dorzucam kurki i pod przykryciem duszę z cebulką ok. 5 minut. Przygotowuję sos koperkowy ze śmietanką do ryby Winiary wg. przepisu na opakowaniu u wylewam na patelnię z cebulką i kurkami i pyszny sosik kurkowo- koperkowy ze śmietanką gotowy:)
    Na talerz wylewam trochę sosu, na niego wykładam upieczone filety, serwuję z ziemniaczkami gotowanymi i surówka z kapusty białej, pekińskiej lub kwaszonej. Smacznego:)

  12. ellanar pisze:

    Witam, fajny konkurs to i fajny i smaczny przepis wrzucam na rybkę:)
    Ba nawet wczoraj ją robiłam choć nie miałam pomysłowego sosu Winiary ale zrobiłam sama podobny a teraz już wiem, gdzie znajdę „pomocnika” do przygotowania tego dania.
    No więc potrzebujemy filety z soli (inaczej zwanej limandą żółtopłetwą)- u mnie min.2 szt/osobę. Filety rozmrażamy. Każdy rozmrożony filet lekko solę, posypuję pieprzem cytrynowym, skrapiam sokiem z cytryny i posypuję tymiankiem suszonym. Potem filety wsadzam po 1 lub 2 sztuki do folii aluminiowej(robię takie kieszonki), kładę tam łyżeczkę masełka i na każdy filet po gałązce koperku. Takie foliowe kieszonki wkładam do piekarnika i piekę 15 minut w temp. 180 stopni.
    A teraz sosik : Potrzebujemy cebulkę (najlepsza byłaby szalotka) i pieczarki (1 duża na osobę). Pokrojoną cebulkę wrzucam na rozgrzane na patelni masełko i trzeba cebulkę zeszklić, potem dorzucam pokrojone na półplasterki pieczarki i pod przykryciem duszę z cebulką ok. 5 minut. Przygotowuję sos koperkowy ze śmietanką do ryby Winiary wg. przepisu na opakowaniu u wylewam na patelnię z cebulką i pieczarkami i pyszny sosik- pieczarkowo- koperkowy ze śmietanką gotowy:)
    Na talerz wylewam trochę sosu, na niego wykładam upieczone filety soli, serwuję z ziemniaczkami gotowanymi i surówka z kapusty białej, pekińskiej lub kwaszonej. Smacznego:)

  13. Izabela Nowak pisze:

    sos pieczeniowy z maślaną nutą do kurczaka wykorzystałam do tarty ,w której filet podsmażany z kurczaka,por paprykę zalałam śmietaną wymieszaną z zawartością torebki tegoż sosu. Nadał tarcie inny smak niż zawsze .Polecam.Może nietypowe połączenie ale się sprawdziło.

  14. Grażyna pisze:

    O, ja mam na blogu odpowiednie danie do sosu beszamelowego :
    ZAPIEKANKA MAKARONOWA W BESZAMELU Z POREM I PIECZARKAMI
    opakowanie makaronu ( dałam penne)
    por bez zielonych liści
    20 dkg pieczarek
    15 dkg wędzonego boczku
    2-3 łyżki oliwy
    kilka wiórków masła
    sól, pieprz czarny i ziołowy
    oregano, zioła prowansalskie
    3-4 suszone pomidory
    kilka suszonych pieczarek
    sos beszamelowy Winiary
    Makaron ugotowałam według przepisu. Pieczarki pokroiłam na plastry i podsmażyłam jedną warstwą z obu stron na oliwie z masłem ( podpatrzyłam to na filmie Julia & Julie). Potem dodałam pokrojone na półplasterki pory i smażyłam aż się zeszkliły, dodając dla aromatu i smaku kilka pomidorów suszonych z zalewy w kawałkach i pokruszone suszone pieczarki. Wsypałam też sól, pieprz czarny i ziołowy, a na końcu dodałam zioła.
    Wędzony boczek pokroiłam i podsmażyłam na suchej patelni.
    Sos beszamelowy Winiary zrobiłam według przepisu.
    Makaron wymieszałam z podsmażonymi porami i pieczarkami oraz boczkiem, polałam sosem beszamelowym i wstawiłam do piekarnika na 180 C na około 20 minut.

  15. Ania Ł pisze:

    Ponieważ bardzo lubię eksperymentować w kuchni, więc przyszedł czas na podanie ryby na obiad:) oczywiście z wykorzystaniem sosu pomysłowego Winiary.Co będzie potrzebne:
    – filety z tilapi (może być inna ryba) ok. 7-8 filetów
    – papirus winiary, ja użyłam czosnkowo-ziołowego ale możecie dać inny wedle gustu
    – serek mozzarella, najlepiej taki już starty lub pokrojony w drobne kosteczki (ok. 200 g)
    – sos beszamelowy do zapiekanek z winiar

    Filety obsmażamy w papirusie z obydwóch stron ok. 3 minutki na każdą stronę.Przekładamy do naczynia żaroodpornego lub innego, które wytrzyma mocną temperaturę. Zalewamy wcześniej przygotowanym sosem beszamelowym przyrządzonym wedle instrukcji na opakowaniu. Całość posypujemy serkiem i wkładamy do piekarnika na ok. 20-25 minut na 180 stopni, aż do momentu rozpuszczenia się serka.
    Smacznego

  16. Jagoda pisze:

    Mmm nareszcie smakowity konkurs 🙂
    A ja wam zdradzę mój przepis na opieńkowe kotlety ! Każdy to potrafi i uwaga, to danie jest genialne gdy użyjemy do niego sos pieczeniowo kremowy!
    Co nam trzeba ?
    -Opieńki świeże
    -Bułka tarta
    -Olej do smażenia
    -Jajko surowe
    -Kawałek ziemniaka
    -1 cebula
    -Przyprawy
    Świeże opieńki,
    wkładasz do wanienki,
    Teraz w domu praca.
    Obieranie z liści, igieł,
    mycie, segregacja.
    W lekko osolonej wodzie
    Krótkie gotowanie :
    Nie więcej jak dziesięć minut.
    Potem odcedzanie.
    Na dziś koniec wszelkich zajęć.
    Praca wykonana.
    Grzyby się odsączyć muszą.
    Aż do jutra rana.
    Gdy już rano wstaniesz,
    za pracę się zabierz.
    Możesz wkroczyć więc do kuchni.
    I rozpocząć pracę.
    Najpierw jedna ingrediencje
    Wyłóż na tacę.
    Pieprz i sól, vegety trochę.
    Oraz bułka tarta,
    Jajko, olej i cebula,
    I ziemniaka ćwiartka.
    Na maszynce do mielenia
    Przekręć opieńki.
    Duży, średni, gruby, chudy,
    Nawet ten maleńki.
    W ten sam sposób co opieńki,
    Przemiel cebulę,
    Wzbogacając pikantności
    Ich smaku strukturę.
    W masę jeszcze tylko włóż
    Startego ziemniaka,
    Maleńkiego – ciut większego,
    Niż ziarno ptaka.
    Ziemniak bowiem, gdy surowy,
    Ma te właściwości,
    Że kotletom usmażonym,
    Nada spoistości.
    Teraz całość mieszasz sprawnie,
    Wbijasz żółtko z białkiem,
    I dokładasz kilka deko
    Tartej bułki miałkiej.
    Konsystencję całej masy
    Teraz regulujesz
    Tak, że gdy jest za luźna trochę,
    bułką podsypujesz.
    Kiedy stwierdzisz, że mój produkt
    Spełnia wymagania,
    Biorę się do równiutkiego
    Kształt formowania.
    Staraj się by każdy kotlet
    Miał figurę zgrabną :
    Smukłą, lekką, delikatną,
    A nawet powabną.
    Tak uformowanie piękne
    W bułeczce otoczysz
    I na tłuszczu zaczniesz smażyć,
    Co w garnku migoce.
    Tłuszcz gorący być powinien,
    Bo się może zdarzyć,
    Że panierka kotletowa,
    Zechce się odparzyć.
    Procedura ta ma dziać się
    W tłuszczyku gorącym,
    Tak aż kotlet się zrumieni
    I zrobi chrupiący.
    Gdy już wytrwasz przy tej pracy
    Odważnie i dzielnie,
    Możesz z ognia zdjąć spokojnie,
    Rozgrzaną patelnię.
    Teraz chwilę pod pokrywką
    Danie niech poleży,
    Kilka minut. Nie, nie trzeba
    Nawet czasu mierzyć.
    Mocno ciepłe porozkładaj
    Na nowe miseczki
    I do tego jeszcze podaj
    Chleb lub dwie bułeczki.
    A następnie, bez oporów przygotuj sos pyszny
    Bo najlepsze kotleciki, smakują z WINIARY !
    Polej kotlet tym sosikiem,
    toż jest prosta sprawa.
    Bo z takim daniem,
    Jest Zabawa !
    Świetny blog i konkurs 🙂
    POZDRAWIAM.

  17. Monika pisze:

    Nasz Uwielbiany Przepis Od LAT 🙂
    POMYSŁ NA …SPAGHETTI PO BOLOŃSKU:)

    -POMYSŁ NA …SPAGETTI PO BOLOŃSKU
    -MAKARON SPAGHETTI
    -FASOLA CZERWONA
    -MARCHEW
    -KUKURYDZA
    -GROSZEK
    -O,5 KG MIĘSA MIELONEGO
    -SER TARTY
    -CEBULA
    -SÓL,PIEPRZ

    MIĘSOA MIELONE PODSMAZAMY NA ODROBINY OLEJU WRAZ Z CEBULKĄ,PRZYPRAWIAMY SOLĄ I PIEPRZEM,STOPNIOWO DODAJEMY KUKURYDZE,MARCHEW,GROSZEK,FASOLA,CZERWONA I DUSIMY POD PRZYKRYCIEM,
    NASTEPNIE DODAJEMY SOS POMYSŁ NA SPAGHETTI PO BOLOŃSKU MIESZAMY AZ DO WRZENIA I NA KONIEC POSYPUJEMY TARTYM SEREM.

    DANIE REWELACJA !!!!! A SMAK NIEZASTAPIONY!!!!!!!

    • Kasia pisze:

      Dzień dobry Moniko 😉 Dziękuję za zgłoszenie konkursowe – proszę jednak zapoznać się z zasadami zabawy – chodzi nam o wykorzystanie jednego z 4 produktów z linii sosy pomysłowe.
      Pozdrawiam

  18. Marta pisze:

    Zapiekanka z makaronem i kurczakiem pod sosem beszamelowym.

    -makaron muszelki
    -pierś z kurczaka
    -pieczarki
    -cebula
    -olej
    -czosnek
    -przyprawy: bazylia,papryka,pieprz,sól,gałka muszkatołowa
    Pokrojoną pierś z kurczaka posyp przyprawami i startym czosnkiem.
    Zalac odrobiną oleju i odstawic żeby się przegryzło.
    Cebulę drobno posiekac.
    Pieczarki obrac i pokroic na cienkie plasterki.Podsmażyc wszystko na oleju.Smażyc nie za długo,żeby nie były za suche.
    Posolic i dodac pieprz.Następnie podsmażyc piers z kurczaka.Ugotowac makaron al dente.Rozłożyc go w naczyniu zaroodpornym na to kurczaka,nastepna warstwa pieczarki z cebula, na to makaron, na to polac sosem BESZAMELOWYM DO ZAPIEKANEK WINIARY (przygotowac wedlug przepisu na opakowaniu ) posypac zoltym serem.Zapiekac pod przykryciem 30 minut w temp.200 stopni. POLECAM i Smacznego 🙂

  19. dosismakolyki pisze:

    bardzo podoba mi się Twój blog 😉

    • Kasia pisze:

      Dziękuję bardzo dosismakołyki za miłe słowa 😉 zachęcam do częstych odwiedzin i udziału w konkursie 😉

Skomentuj ellanar

Designed by Free Wordpress Themes and Sponsored by Curry and Spice