PANFORTE – NASZE :)

Panforte robimy od lat kilku w okresie Bożego Narodzenia. Różne były tego skutki… Dziś chcę Wam pokazać nasz idealny przepis…

Panforte dzisiejsze jest korzenne, miękkie i … najeżone na maksa bakaliami 🙂 Takie jakie lubimy i każdemu polecamy. Zastanawiamy się czy w tym roku nie zrobić więcej i podarować „od Mikołaja” 🙂

Składniki:

  • 300 g orzechów ( u nas było to 100 g migdałów w słupkach, 100 g posiekanych orzechów włoskich i  100 g orzeszków ziemnych również posiekanych )
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 200 g pokrojonych owoców suszonych ( śliwki, morele, figi i inne na jakie macie ochotę )
  • 60 g mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 100 g cukru dark muscovado
  • 150 g miodu
  • 20 g masła

Wszystkie orzechy oraz owoce  mieszamy w misce. Dodajemy do nich mąkę z przyprawami. Mieszamy aż wszystkie bakalie będą obtoczone w mące.

Na małym ogniu podgrzewamy masło z cukrem i miodem. Czekamy aż cukier się rozpuści. Przelewamy do miski z bakaliami i mieszamy całość.

Formę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy cienką warstwę „ciasta”. Nasze panforte było tym razem pieczone w małych formach do tarty. Wystarczyło im 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 170-180 stopni. Jeśli pieczenie jedną dużą formę zwiększcie czas pieczenia do 45-50 minut.

Gotowe panforte przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.

panforte

Panforte przed podaniem

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

UWAGA - Nasz blog to niezły żarłoczek. Pomóż go nam nakarmić. Będzie miał pełny brzuszek jeśli zostawisz komentarz, udostępnisz wpis w Google+ albo po prostu klikniesz lubię to :) Cokolwiek zrobisz - dziękujemy :) 

Możesz zostawić komentarz, lub trackback from your own site.

1 Komentarz to “PANFORTE – NASZE :)”

Designed by Free Wordpress Themes and Sponsored by Curry and Spice