Galaretki Winiary pojawiły się w nowych smakach ( i kolorach ). Troszkę się ich naszukałam ale mam – Blue Curacao, Mojito, Piña Colada, Pink Margarita. Warto było szukać ich w sklepach.
Galaretki są w pięknych 4 kolorach. I w zaskakujących smakach. Na pierwszy ogień w kuchni wykorzystałam Mojito. Zapraszam na czekoladowy deser wzbogacony …ale o tym za chwilę.
Składniki:
- 250 ml wody
- 1 opakowanie galaretki Mojito
- 100 ml śmietanki 30%
- 100 g gorzkiej czekolady
- 50 ml likieru miętowego
- 50 g podpłomyków
- do podania – truskawki, bita śmietana, świeża mięta
Galaretkę Winiary Mojito rozpuszczamy w 250 ml wody ( na opakowaniu jest 375 ml – jednak przy dodaniu mniejszej ilości wody wygodniej będzie wyjmować gotowe desery z formy ) . Odstawiamy do ostygnięcia.
W kąpieli wodnej podgrzewamy śmietankę i rozpuszczamy czekoladę. Kiedy masa będzie jednolita dodajemy alkohol i odstawiamy. Miksujemy podpłomyki na proszek i dodajemy do czekoladowej masy. Odstawiamy również do ostygnięcia.
Foremki napełniamy najpierw czekoladową masą a następnie galaretką. Wstawiamy do lodówki do stężenia galaretki.
Gotowe desery podałam z bitą śmietaną, świeżymi truskawkami oraz listkami mięty.