SOS KARMELOWY SOLONY

Sos karmelowy do doskonały dodatek np. do churros. Szybki w przygotowaniu i zaskakujący w smaku dzięki dodatkowi soli.

Sos karmelowy wbrew pozorom jest prosty w przygotowaniu. Należy tylko pilnować, żeby nie spalić cukru 😉 I na początku proponuję zacząć od małej ilości soli – sami zdecydujecie czy kolejnym razem zostawić ilość bez zmian, czy też dodać więcej. 

 

 

Składniki: 

  • 30 dkg cukru brązowego
  • 15 dkg masła
  • 250 ml śmietanki 30 %
  • 1 łyżeczka soli

Do małego garnuszka wsypujemy cukier i stawiamy na małym gazie – rzekłabym nawet, że na malutkim. Delikatnie mieszamy garnkiem i czekamy aż cukier się roztopi – pilnujcie żeby się nie spalił ( bo wtedy to chyba tylko jako przypalanki do % możecie go użyć 😉 . Do roztopionego cukru dodajemy pokrojone w kostkę masło oraz sól. Dalej wszystko delikatnie podgrzewamy i potrząsamy garnuszkiem żeby składniki się wymieszały. Gdy masa będzie jednolita wlewamy śmietankę i dalej powoli gotujemy – przez około 5 minut. 

Gotowy sos przelewamy do naczynia i konsumujemy z dowolnymi dodatkami. 

sos karmelowy solony domowy

Sos karmelowy w towarzystwie churros 😉

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

UWAGA - Nasz blog to niezły żarłoczek. Pomóż go nam nakarmić. Będzie miał pełny brzuszek jeśli zostawisz komentarz, udostępnisz wpis w Google+ albo po prostu klikniesz lubię to :) Cokolwiek zrobisz - dziękujemy :) 

Możesz zostawić komentarz, lub trackback from your own site.

Designed by Free Wordpress Themes and Sponsored by Curry and Spice