CHLEB Z MASZYNY PSZENNY

Chleb z maszyny przez jakiś czas na blogu się nie pojawiał. Po prostu jedliśmy prawie cały czas z jednego przepisu. Nastał jednak czas na zmiany.

Chleb z maszyny dzisiejszy nie jest skomplikowany ( jak większość tego typu wypieków ). Ponadto nie ma nietypowych składników – w przeciwieństwie do chleba z pesto. Jeśli nie pamiętacie tej wersji to znajdziecie ją tutaj.

Składniki ( na bochenek 900 g ) :

  • 330 ml mleka
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 480 g mąki pszennej chlebowej
  • 30 g ulubionych ziaren
  • 1 łyżeczka suszonych drożdży

Wszystkie składniki umieszczamy w podanej kolejności ( zaczynając od mleka ) w urządzeniu do wypieku chleba. Pamiętajmy aby zarówno mleko jak i masło były w temperaturze pokojowej. Choć wiele przepisów dopuszcza zamienne stosowanie masła z margaryną my zawsze wybieramy masło. Dodatkowo używane przez nas mleko jest tłuste. 

Chleb pieczemy z użyciem programu BASIC ( zwykły ) – u mnie trwa on 3 godziny.

Jak zawsze przy okazji wypieku chleba z maszyny pamiętajmy, aby gotowy bochenek wyjąć z maszyny jak najszybciej. Wiele urządzeń w instrukcji ma napisane, że można pieczywo zostawić jeszcze przez jakiś czas – nasze też. Jednak zauważyliśmy, że jeśli skorzystamy z tej opcji to pieczywo jest już inne – z reguły bardziej spieczone i wysuszone.

chleb z maszyny pieczywo z maszyny pszenne

Chleb z maszyny pszenny z dodatkiem ziaren

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

UWAGA - Nasz blog to niezły żarłoczek. Pomóż go nam nakarmić. Będzie miał pełny brzuszek jeśli zostawisz komentarz, udostępnisz wpis w Google+ albo po prostu klikniesz lubię to :) Cokolwiek zrobisz - dziękujemy :) 

1 Komentarz to “CHLEB Z MASZYNY PSZENNY”

  1. Marta Łódź pisze:

    wygląda pysznie:)

Skomentuj Marta Łódź

Designed by Free Wordpress Themes and Sponsored by Curry and Spice