PASTA Z BOBU

pasta z bobu hummus z bobu bób

Pasta z bobu chodziła za mną już jakiś – długi czas. Dokładnie to od momentu, gdy zrobiliśmy naleśniki z groszkiem 🙂 Jak widać troszkę czasu minęło zanim swój pomysł zrealizowaliśmy.

Kilka prób zrobiliśmy, wprowadzaliśmy zmiany i poprawki. Aż w końcu powstała nasza wariacja na temat pasty z bobu. Jest ona doskonała do pieczywa jak i do przekąsek. Można ją potraktować jako kolację, ale również doskonale sprawdzi się w roli przystawki.

Składniki:

  • 500 g świeżego  bobu
  • garść liści mięty
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2-3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1-2 łyżki bardzo zimnej wody
  • sól, pieprz do smaku
  • otarta skórka z cytryny 

Przygotowanie pasty zaczynamy od ugotowania bobu. My wrzucamy umyte ziarna na osolony i delikatnie posłodzony wrzątek. Gotujemy bób około 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy go i przelewamy zimną wodą – dzięki temu szybciej i łatwiej obierzemy go ze skórek. 

Z obranych ziaren bobu zostawiamy sobie około garści do dekoracji pasty. Resztę umieszczamy w blenderze. Dodajemy liście mięty, czosnek, sok z cytryny oraz olej. Miksujemy całość na gładką masę. Następnie dodajemy zimną wodę i jeszcze chwilę miksujemy – dzięki temu pasta będzie bardziej aksamitna. 

Gotową pastę przekładamy do miseczki, posypujemy całymi ziarnami bobu oraz otartą skórką z cytryny. Możecie jeszcze skropić ją olejem i posypać kilkoma posiekanymi liści mięty. 

pasta z bobu hummus z bobu bób

A oto i gotowa pasta z bobu i nasz ulubiony sposób jej konsumpcji.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

UWAGA - Nasz blog to niezły żarłoczek. Pomóż go nam nakarmić. Będzie miał pełny brzuszek jeśli zostawisz komentarz, udostępnisz wpis w Google+ albo po prostu klikniesz lubię to :) Cokolwiek zrobisz - dziękujemy :) 

Możesz zostawić komentarz, lub trackback from your own site.

4 komentarze to “PASTA Z BOBU”

  1. messbyus pisze:

    Bób to istny smak dzieciństa. Nigdy w życiu nie wpadłam na to by z niego zrobić pastę. Już niedługo!

  2. Nigdy nie wpadłabym na pomysł stworzenia pasty z bobu 🙂

  3. zaniczka pisze:

    Uwielbiam bób i uwielbiam gotować, chyba sobie tu przysiądę na dłużej 🙂

  4. Anuszka pisze:

    bób kojarzy mi się mocno z dzieciństwem. tak naprawdę to jadałam chyba tylko u babci. może czas powrócić do zapomnianych smaków dzieciństwa 🙂

Skomentuj zaniczka

Designed by Free Wordpress Themes and Sponsored by Curry and Spice