
Schab w 10 minut to chyba nasza ulubiona domowa wędlina. Szybka, smaczna do tego mocno czosnkowa 🙂
Schab w 10 minut nie do końca robi się w 10 minut ( jeśli doliczymy czas studzenia i odpoczywania). Mimo wszystko uważam, iż warto go robić. Dodatkowo można modyfikować jego smak ( niedługo podam Wam też przepis na schab w 10 minut paprykowy ) .
Składniki:
- 1 kg schabu
- 2 litry wody
- 4 łyżki soli
- 2 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- 1 główka czosnku
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka pieprzu ziarnistego
Schab do gotowania wybieram zawsze szerszy i z małym przerostem tłuszczu ( no czasem większym, bo głowa rodziny tłuszczyk lubi ) . Jeśli nie macie ochoty na taki to po prostu należy odkroić fragmenty które Wam nie smakują.
Do zimnej wody dodajemy majonez oraz przyprawy. Przeciskamy również przez praskę czosnek. Mieszamy zalewę ( my lekko roztrzepujemy majonez trzepaczką – to zadanie Konesera ).
Następnie do zimnej zalewy wkładamy opłukany schab.
Zagotowujemy całość i od momentu wrzenia gotujemy schab na małym ogniu przez 5 minut.Zostawiamy schab w zalewie i całość. Należy odczekać minimum 6 godzin.
Po tym czasie znowu zagotowujemy zalewę, 5 minut gotujemy i ponownie studzimy całość i odstawiamy na 6 godzin.
Po tych zabiegach mamy pyszny, soczysty, domowy schab gotowany. My najczęściej gotujemy pierwszy raz wieczorem lub późnym popołudniem, następnego dnia przed pracą ponownie gotuję zalewę i w ten sposób po powrocie do domu mamy gotowe mięso.

Gotowy schab gotowany w 10 minut 🙂

Czy schab gotujemy pod przykryciem?
Nie mogę używać majonezu,czy można ominąć ten składnik
Z pozostałej zaprawy świetny krupnik wyszedł 🙂 tylko trzeba dolać co najmniej litr wody bo za słony będzie. Nic się nie zmarnuje 😉
Schabik mistrzostwo swiata. Mieciutki, soczysty, pachnacy. Dodalam gozdziki i koledre. Dziekuje.
Zrobiłem . Super soczysty i aromatyczny .(garnek emaliowany)Tylko dodał bym troszeczkę więcej soli.
FANTASTYCZNY!
Zrobilam dokladnie wg przepisu.
Troche sie wahalam, bo mam tylko garnki typu Zepter, ale ja tak nie lubie babrac sie z miesem… lenistwo i ciekawosc zwyciezyly!
Gotowanie wieczorem i rano, zgodnie z instrukcja, i na obiad mielismy mieciutki, jeszcze cieply schabik.
Latwo, smacznie i bez kuchennych smrodkow.
REWELACJA!!!
Mysle, ze wazne jest, zeby, po doprowadzeniu do wrzenia, gotowac na bardzo slabym ogniu i nie przekraczac 5 minut.
Pozdrawiam serdecznie Kasie i wszystkim zycze smacznego!
Robiłam i wyszedł niestety suchy, nieporównywalny do tego ze zdjęcia. Zastanawiam się, czy to nie wina jakości mięsa.
Marzka trudno mi to ocenić – mi raz też wyszedł mniej soczysty -ale nie był to przysłowiowy „wiór” A ile czasu w zalewie go trzymałaś ?
Zagotowałam wieczorem i do rana, rano zagotowałam i wieczorem wyjęłam.
Gotowałam w Zepterze, on trzyma dłużej ciepło, może tu leży wina.
Marzka ja dziś testuję w innym garnku – zobaczymy może tutaj faktycznie jest wina … dam znać co i jak … mam nadzieję, że mimo suchości schab jest do zjedzenia i dobry w smaku
W smaku dobry ale raczej nie do zjedzenia, rzekłabym do przeżuwania 😉 ale cóż, ofiary muszą być 😉
Przykro mi z tego powodu 🙁 teraz będę myślała jaka może być przyczyna takiego stanu mięsa.. zobaczymy czy uda mi się znaleźć przyczynę …
Kasiu, Robiłam już taką domową wędlinę. Trochę więcej czasu mi to zajmuje, ale domowa wędlina warta jest nawet lekkiego wysiłku. Jest wyśmienita. 🙂 Pozdrawiam, Iza
przepis zapisuje i na pewno przy najbliższej okazji wykorzystam:) wygląda smakowicie:)
czy po zagotowaniu mięsa i zalewy – mięso pozostawiamy do ostygnięcia w zalewie?
Zgadza się – tak jak jest napisane w poście studzimy mięso wraz zalewą. Ale zaraz mogę doprecyzować w treści 🙂
Bardzo mi się podoba Twój przepis. Jest super! Zapisuję i na pewno skorzystam. Pracy przy nim niewiele… Pozdrawiam, Krys
Cieszę się Krysiu 😉 mam nadzieję, że wrócisz i powiesz jak smakował 🙂