ŚLEDZIE W OLEJU

Śledzie obiecuję Wam od dni kilku. Dziś zaczynam cykl śledziowy – będą w oleju, śmietanie czy  majonezie 😉  Każdy ( pod warunkiem, że śledzia lubi  )  znajdzie coś dla siebie.

Śledzie w oleju dzisiejsze będą miały nutę śródziemnomorską… coś nas ostatnio na takie klimaty naszło ( pamiętacie nasze wariacje z wątróbką ? tram też jedna pasta z wątróbki była z dodatkiem suszonych pomidorów i oliwek )

Składniki: 

  • 3 płaty śledziowe solone
  • 2 łyżki pomidorów suszonych w oleju
  • 2 łyżki kaparów
  • 3 ząbki czosnku w oleju ( domowego ) 
  • olej – my wykorzystaliśmy oprócz rzepakowego, jeszcze kilka łyżek oleju z pomidorów i czosnku

Śledzie moczymy w zimnej wodzie przez minimum godzinę. Ja najczęściej zalewam zimną wodą, po 30 minutach zlewam ją i ponownie zalewam. Jeśli po tym czasie Wasze śledzie będą mocno słone należy je przepłukać jeszcze raz.

Następnie siekamy drobno suszone pomidory, kapary oraz czosnek w oleju. Jeśli zrobicie czosnek w oleju z naszego przepisu to wystarczy go rozgnieść nożem.  Mieszamy dodatki ze sobą w miseczce i dolewamy stopniowo oleju ( ja dodałam po 2 łyżki – rzepakowego, z suszonych pomidorów i z czosnku ).

Płaty śledzia kroimy w kawałki ( u nas były to paseczki około 5 mm szerokości, ale może być też kostka, lub większe kawałki ) . Pokrojoną rybę dodajemy do miseczki z pozostałymi składnikami i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki na min. 6 godzin.

śledzie w oleju z pomidorami

Gotowe śledzie w oleju

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

UWAGA - Nasz blog to niezły żarłoczek. Pomóż go nam nakarmić. Będzie miał pełny brzuszek jeśli zostawisz komentarz, udostępnisz wpis w Google+ albo po prostu klikniesz lubię to :) Cokolwiek zrobisz - dziękujemy :) 

Możesz zostawić komentarz, lub trackback from your own site.

1 Komentarz to “ŚLEDZIE W OLEJU”

  1. kulinarna148 pisze:

    Mniam uwielbiam na święta muszą być koniecznie 🙂
    Pozdrawiam i zapraszam serdecznie do mnie 🙂

Designed by Free Wordpress Themes and Sponsored by Curry and Spice