Jakiś czas temu do mej kuchni zawitała paczuszka skrywająca produkty PATAK’S. Skrywała ona kilka słoiczków z produktami kuchni indyjskiej. Wypróbowaliśmy je i dziś dzielimy się efektem prób 😉
Surówka dzisiejsza podbiła nasze podniebienia 😉 To nie jest typowa kuchnia indyjska – to nasza modyfikacja. Ale jakże smaczna.
Składniki:
- 1/2 główki kapusty włoskiej
- 200 g pomidorków koktajlowych
- 100 ml odsączonej z zalewy kukurydzy konserwowej
- 1 pęczek rzodkiewek
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 2 łyżki oleju lnianego
- 1 pierś z kurczaka
- 100 ml sosu Tikka Masala
- 100 ml jogurtu naturalnego
- 1 bagietka
Pierś z kurczaka kroimy na paseczki. Mieszamy sos z jogurtem naturalnym i dodajemy do niego pokrojonego kurczaka. Wstawiamy do lodówki na 30 do 60 minut.
W tym czasie szatkujemy kapustę i blanszujemy ją. Kroimy pomidorki koktajlowe na połówki. Siekamy szczypiorek i kroimy rzodkiewki w plasterki. Mieszamy warzywa razem i dodajemy olej lniany.
Zamarynowanego kurczaka grillujemy – bądź na świeżym powietrzu bądź na patelni grillowej.
Grillowane kawałki kurczaka układamy na surówce i podajemy z podpieczonymi na grillu kromkami bagietki.
A na koniec słów kilka o produktach 😉 Moim zdaniem są bardzo dobre. Nie zjadamy dań kuchni indyjskiej często więc kupowanie przypraw i składników do samodzielnego sporządzenia sosu czy marynaty mija się u mnie z celem. Część zakupionych produktów mogłaby się przeterminować zanim byśmy ja skonsumowali. Wyjściem dla nas są właśnie gotowe produkty – które jak widać można lekko zmodyfikować wg swoich upodobań .
A Wy – korzystacie czasem z tego typu „gotowców” ?