Bento jak wiecie poznawaliśmy je lepiej podczas warsztatów kulinarnych . Po sporej dawce teorii przyszedł czas na praktykę w domowym zaciszu 🙂
Bento zrobione po raz pierwszy po nauce … Może nie zachwyca … Może nie jest idealne.. Ale cały czas będziemy się uczyć i doskonalić nasze pudełeczka. Nasze – bo okazało się, że tatuś z rodzinki nie ma nic przeciwko takim kolorowym posiłkom do pracy 😉 Dziś więc prezentujemy pierwsze pudełko – wykonane właśnie dla „głowy rodzinki ” 🙂
Składniki:
- 1 filiżanka ryżu do sushi
- 2 plastry wędzonego łososia
- liście sałaty
- pomidor
- marchew
- biała rzodkiew
- kawałek świeżego ogórka
- 1/2 filiżanki truskawek
- mandarynka
- 1/2 khaki
- garść orzechów ziemnych posiekanych
- 1 łyżka miodu
Ugotowany ryż do sushi wykorzystaliśmy do zrobienia roladek z wędzonym łososiem . Nie było to wbrew pozorom trudne – wystarczyło na folii spożywczej rozłożyć cienką warstwę ryżu, położyć na środku plastry łososia i zwinąć całość. Roladkę wsadziliśmy do lodówki i zabraliśmy się za resztę pudełeczka. Marchewkę i białą rzodkiew pokroiłam w plasterki, a następnie wycięłam z nich gwiazdki. Pomidora pokroiliśmy w kostkę zaś ogórka w słupki. Przygotowaliśmy też owoce do sałatki – pokroiliśmy khaki i truskawki w plasterki, zaś mandarynkę na cząstki.
teraz wystarczyło wyjąc ryż z lodówki i pokroić na male kawałki. Ułożyć z pudełku – pomiędzy roladkami umieściliśmy ogórka. Obok na posłaniu z salaty położyliśmy pomidora, marchew i rzodkiew.
W drugiej części pudełeczka była owocowa sałatka – polana delikatnie miodem i posypana orzechami .