Kasza jaglana… owoce… tylko 2 składniki … a powstaje coś pysznego… zdrowego..sycącego..w sam raz na lunch… I to jest jedno z moich ulubionych połączeń na drugie śniadanie…do tego szybkie w przygotowaniu…wygodne w zabraniu…czy można chcieć więcej ?
Składniki:
- 1 filiżanka suchej kaszy jaglanej
- 1/2 laski wanilii
- 1 koszyczek malin
- ew. miód do smaku – jeśli maliny byłyby kwaśne
Kasza jaglana w przygotowaniu jest prosta. Wystarczy ją ugotować w wodzie z dodatkiem wanilii ( w stosunku 1 część kaszy na 2 części wody ). W tym czasie gdy kasza się gotuje, ja zrobiłam lekki sos-mus malinowy. Większość pojemniczka wsypałam do garnuszka, podlałam 2 łyżkami wody i gotowałam na wolnym ogniu. Kiedy maliny zrobiły się miękkie zmiksowałam je. I tutaj uwaga – mi osobiście nie przeszkadzają „pestki” z malin, jednak jeśli ich nie lubicie to należy przetrzeć mus przed sitko. I kolejna – jeśli mieliście kwaśne maliny możecie dodać miodu.
Teraz wystarczyło tylko ułożyć w słoiczku na przemian warstwy kaszy i musu. A na wierzchu udekorowałam całość kilkoma świeżymi malinami.
A gdzie kupiłaś takie fajne słoiczki??? Szukam i szukam i wciąż jedzenie noszę albo w pudełkach albo w zakręcanych słoiczkach…
Ten akurat jest z IKEA – one są chyba w stałej ofercie … i w przystępnej cenie z tego co pamiętam 😉
Bardzo zdrowe i sycące śniadanie! Sama uwielbiam kasze jaglaną i podaje ją zazwyczaj z owocami:) Pozdrawiam!
chciałabym mieć taki słoiczek na udany poranek 🙂