PŁATKI ORKISZOWE CZY OWSIANE ?

Płatki orkiszowe, płatki owsiane, otręby wszelkiej maści  – coś z tych produktów zawsze musi być w naszej szafce. Wykorzystujemy je zarówno do wypieków jak i dodajemy do naszych sałatek czy też drugich śniadań. 

Płatki orkiszowe dzisiaj proponujemy jako składnik drugiego śniadania. Taki słodki słoiczek ucieszy zarówno dorosłego jak i małego ucznia. A do tego jest szybki w wykonaniu ( co ucieszy mamę szykującą posiłek dla swego dziecka ). I pełen witamin 😉 

Składniki:

  • 150 ml jogurtu naturalnego 
  • 100 ml jagód lub borówek amerykańskich
  • 1 brzoskwinia ( w sezonie zimowych zastąpić ją można brzoskwinią z puszki) 
  • 3-4 garści płatków orkiszowych 

Do przygotowania tej potrawy nie używajcie jogurtu greckiego, gęstego. Wybierzcie tradycyjny, rzadki polski jogurt. Zwróćcie też uwagę na to czy jest on dosładzany czy nie. A jak przyrządzić taki słoiczek na lunch ?

Jest to danie bardzo proste i szybkie w wykonaniu. W pojemniku układamy warstwami opłukane i osuszone jagody, płatki orkiszowe i jogurt. Na koniec do pojemniczka wkładamy pokrojoną w kosteczkę brzoskwinię. 

 Jeśli lubicie takie nietypowe i szybkie drugie śniadania zapraszamy Was do zakładki lunch na naszym blogu 🙂 Pojawia się tam coraz więcej propozycji zarówno dla dorosłych jak małych uczniów. 

 

płatki orkiszowe lunch drugie śniadanie do szkoły posiłek dla dzieci

Płatki orkiszowe – pomysł na lunch

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

UWAGA - Nasz blog to niezły żarłoczek. Pomóż go nam nakarmić. Będzie miał pełny brzuszek jeśli zostawisz komentarz, udostępnisz wpis w Google+ albo po prostu klikniesz lubię to :) Cokolwiek zrobisz - dziękujemy :) 

Możesz zostawić komentarz, lub trackback from your own site.

Designed by Free Wordpress Themes and Sponsored by Curry and Spice