Kompot rabarbarowy jest szybki, smaczny i .. doskonale gasi pragnienie w letnie dni. Dziś zapraszam na kompot w troszkę innym wydaniu.
Kompot rabarbarowy pokazywałam ostatnio z dodatkiem mięty ( klik ) – był super. Dziś czas na podróż w troszkę inne klimaty. Tym razem dość niecodzienne wydawałoby się dodatki jak na letni kompot.
Składniki:
- 4 łodygi rabarbaru
- 4 łyżki cukru brązowego
- 2 litry wody
- 1 laska wanilii
- anyż oraz goździki do smaku ( ja użyłam jednej gwiazdki i kilkunastu goździków )
Łodygi rabarbaru kroimy w kawałki i zasypujemy cukrem w garnku. Odstawiamy na 30 minut do godziny. po tym czasie dolewamy wodę, wrzucamy przyprawy i gotujemy na małym ogniu przez około pół godziny.
Potem już wystarczy przestudzić kompot i delektować się jego lekko kwaśnym i korzennym smakiem.
i kompot<3