KOMPOT RABARBAROWY Z MIĘTOWĄ NUTĄ

Kompot rabarbarowy to jedno ze wspomnień dzieciństwa. Dziś ta klasyka zawitały do mnie w lekko odmienionej formie.

Kompot rabarbarowy wzbogaciłam nie truskawkami ale … truskawkową miętą.  Zainspirowała mnie do tego koleżanka z pracy, która miętę dodaje ostatnio namiętnie do każdego kompotu ( bo niestety na lemoniady jest troszkę za zimno )

Składniki:

  • 2 łodygi rabarbaru
  • 3 gałązki świeżej mięty truskawkowej
  • 750 ml wody
  • ew. cukier lub miód do smaku

 

Kompot rabarbarowy w przygotowaniu jest bardzo prosty.

Umyte łodygi kroimy na kawałki ( u mnie miały one ok. 1 cm szerokości ). Wrzucamy do garnka z gałązkami mięty i zalewamy wodą. Gotujemy na małym ogniu około 15 minut.

I już mamy gotowy pyszny kompot. Jeśli będzie on dla Was za kwaśny dodajcie odrobinę cukru bądź miodu. Taki kompot można pić zarówno na ciepło jak i schłodzony z dodatkiem kostek lodu.

Ja osobiście nie przelewam go przez sitko – ale znam osoby które w ten sposób pozbywają się włókien rabarbaru.

kompot rabarbarowy, kompot z rabarbaru, mięta truskawkowa

Kompot rabarbarowy z dodatkiem mięty

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

UWAGA - Nasz blog to niezły żarłoczek. Pomóż go nam nakarmić. Będzie miał pełny brzuszek jeśli zostawisz komentarz, udostępnisz wpis w Google+ albo po prostu klikniesz lubię to :) Cokolwiek zrobisz - dziękujemy :) 

3 komentarze to “KOMPOT RABARBAROWY Z MIĘTOWĄ NUTĄ”

  1. lileczka_4 pisze:

    Z miętą jeszcze nie piłam.
    Ja ostatnio robiłam kompot z rabarbaru z wanilią i kardamonem.

    • Kasia pisze:

      U mnie dziś od rana gotował się podobny w smakach ( była wanilia, kardamon i coś jeszcze ) – więc pewnie jutro na blogu zawita 🙂

  2. Olcik pisze:

    z miętą- orzeźwia.
    pyszny!
    Dziękuję za dodanie przepisu do akcji rabarbar :>

Skomentuj lileczka_4

Designed by Free Wordpress Themes and Sponsored by Curry and Spice