Lemoniada – najlepsza domowa. Jest też najlepsza do picia latem. A do tego bardzo prosta w wykonaniu. Dziś zapraszam na jej pomarańczową wersję.
Lemoniada pomarańczowa została tym razem wzbogacona przeze mnie w miętę … pomarańczową. To jedna z odmian jakie mam w swoim balkonowym ogródku.
Składniki:
- 2 pomarańcze
- kilka gałązek mięty
- 4 łyżki cukry brązowego
- 1 litr wody
- kostki lody
Na początku mała uwaga – pamiętajcie aby dokładnie umyć pomarańcze. Będziemy ja wykorzystywać ze skórką – a nikt nie chce chyba chemii w swoim napoju.
Z jednej pomarańczy wyciskamy sok, dodajemy cukier i wodę. Mieszamy wszystko dokładnie.
Do dzbanka wkładamy liście mięty – proponuje je najpierw delikatnie „posiekać” tępą stroną noża. Pomarańczę ( została nam jeszcze 1 sztuka ) kroimy razem ze skórką na cząstki. Wrzucamy ją do dzbanka i dolewamy wodę. Całość uzupełniamy kostkami lodu.
Szybki i orzeźwiający napój gotowy.
Takiej wersji z pomarańczami nie robiłam, muszę spróbować:)
Z chęcią wypiłabym lemoniady – post bardzo na czasie zważywszy na skwar za oknem 🙂
Ja zawsze robię lemoniade z cytrytną i ogórkiem :). Ale Twoja propozycja wygląda również smacznie :0. Pozdrawiam 🙂
Z cytryną i ogórkiem jest na mojej liście do zrobienia 😉 oczywiście będzie też z dodatkiem jakiegoś ziółka 😉
Wygląda bardzo dobrze. Smakuje pewnie jeszcze lepiej 😉
Taka domowa lemoniada to czysta poezja smaku! 🙂 Na pewno jest lepsza niż wszystkie kupne. Fajnie, że użyłaś cukru brązowego i że wspomniałaś o dokładnym myciu pomarańczy. Wiele osób zapomina, że owoce trzeba obowiązkowo myć przed jedzeniem.