KARKÓWKA I GARNEK RZYMSKI

karkówka w kapuście

Karkówka… zwana też karczkiem… my lubimy – nie zależnie od nazwy …I nie musi być wcale z grilla… ostatnio pokochaliśmy jego wersję w kapuście…

Karkówka i kiszona kapusta.. to nasz numer jeden jeśli chodzi o jesienne dania . Nie wymaga wiele pracy… Tylko troszkę czasu w piekarniku musi spędzić …Idealne danie dla męskiego towarzystwa 😉  I składników też malutko ma… Oto  i one 

 

Składniki:

  • 0,5 kg karkówki
  • 4 cebule
  • 0,75 kg kapusty kiszonej
  • suszone prawdziwki
  • pieprz


Karkówka nasza piecze się w garnku rzymskim, ale możecie do tego celu użyć również zwykłego naczynia żaroodpornego.

Do namoczonego garnka układamy najpierw warstwę pokrojonej w półplasterki cebuli. Następnie warstwę posiekanej kapusty ( jeśli jest bardzo soczysta to można ją minimalnie odcisnąć) . Teraz kładziemy plastry karkówki i posypujemy je pieprzem. Następnie kilka suszonych prawdziwków, cebulę, kapustę itd.  Ostatnią warstwą ma być kapusta. My ją zawsze posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.

Tak przygotowane mięso przykrywamy i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy godzinę w temperaturze 200 stopni ( pamiętajmy, że garnek rzymski wstawiamy do nienagrzanego piekarnika – czas liczę wtedy od momentu nagrzania się piekarnika )

karkówka w kapuście

Oto nasza karkówka przed pieczeniem

karkówka w kapuście

Oto karkówka po upieczeniu

karkówka w kapuście

A tutaj na talerzu – nam najlepiej smakuje w towarzystwie samych ziemniaków

Próbowaliście już tak podanej karkówki ? A może robicie ją z jeszcze innymi dodatkami ? Podzielcie się swoimi pomysłami 🙂 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

UWAGA - Nasz blog to niezły żarłoczek. Pomóż go nam nakarmić. Będzie miał pełny brzuszek jeśli zostawisz komentarz, udostępnisz wpis w Google+ albo po prostu klikniesz lubię to :) Cokolwiek zrobisz - dziękujemy :) 

4 komentarze to “KARKÓWKA I GARNEK RZYMSKI”

  1. Jolanta P-S pisze:

    Kasiu, ja też podsmażam kapustę, nadaje smaku całemu daniu

  2. Margarytka pisze:

    Bardzo lubię, robię podobnie… ale odkąd zaczęłam podsmażać wcześniej cebulę smakuje jeszcze lepiej. Taka podsmażona cebula nadaje fajnego smaku i karkówce i kapuście. Jak będziesz miała ochotę spróbować to polecam, choć oczywiście co kto lubi 🙂
    Fajnie też smakują w taki sposób przygotowane udka kurczaka, tylko wcześniej trzeba je dosyć dobrze zrumienić na patelni.
    Oj dawno nie robiłam i teraz mam przez Ciebie smaka na kiszoną kapuchę 🙂

    • Kasia pisze:

      oj z podsmażoną cebulką nie jadłam.. fakt – może być ciekawy posmak… to na Sylwestra powtórzę z cebulką 😉 a nóżki… moja dzieci chyba wolą je w towarzystwie chrupiącej skórki i pieczonych ziemniaczków 😉

Skomentuj Kasia

Designed by Free Wordpress Themes and Sponsored by Curry and Spice