
Łosoś … łosoś norweski.. filety… dzwonka… a może łosoś wędzony… jeden idelany przepis na łososia nie istnieje… ale mam kilka swoich ulubionych… do których zalicza się i ten dzisiejszy
Łosoś na naszym stole gości często jako łosoś wędzony – ostatnio na przykład w Bento ( klik ) albo w wersji imprezowej – jako zrolowany łosoś – tutaj
Bywa też w wersji obiadowej . I to o niej chcemy Wam dziś napisać. Pomysł na to danie zaczerpnęliśmy podczas spotkań Przyjaciół Winiary – gdy kosztowaliśmy wspaniałych dań przygotowanych przez Szefa Kuchni Nestle – Pana Jerzego Pasikowskiego. Ostatnio zaproponował On nam szczupaka faszerowanego w skórze… Wcześniej była to gęś … A my musieliśmy coś zmienić … więc wybraliśmy łososia… A sosu już nie zmienialiśmy… pozostał taki jak w oryginale.. pyszny sos korniszonowy… pycha 😉
Składniki:
- 500 g zmielonego mięsa łososia
- 150 ml śmietany 30%
- 60 g masła
- 1 duże jajko
- 1/2 pęczka koperku
- sól i biały pieprz do smaku
Zmielone mięso łososia doprawiamy solą i pieprzem , a następnie blendujemy na gładką masę … Niestety posiadam tylko ręczny blender więc była to czynność trwająca troszkę dłużej niż w profesjonalnej kuchni za pomocą melaksera 😉 Ale dałam radę … Kiedy mamy gładką rybną masę dodajemy jajko. Znowu ucieramy wszystko na gładką i jednolitą masę. Następnie miksujemy masę z miękkim masłem, a na końcu ze śmietaną. Pamiętajmy – każdy kolejny składnik możemy dodać, gdy po dodaniu poprzedniego mamy jednolitą masę. Ja od siebie dodałam jeszcze na koniec pół pęczka świeżego koperku drobno posiekanego i wymieszałam już masę łyżką.
Folię aluminiową ( kawałek o długości około 60 cm ) smarujemy oliwą i układamy na niej „wałek ” z mięsnej masy. A następnie zawijamy całość bardzo szczelnie jak cukierki. Z mojej porcji ryby powstały 2 rybne „cukierki „.
Tak przygotowaną rybę umieściłam w piekarniku nagrzanego do 130 stopni z „kąpielą wodną ” i piekłam około 35-40 minut.

Łosoś norweski i sos korniszonowy
Delikatnego łososia podałam z białym ryżem i sosem korniszonowym. Jak zrobić sos korniszonowy ? Już podaję 😉
Składniki:
- 700 ml śmietany 30%
- 200 g korniszonów
- 2 pęczki świeżego koperku
- 2 łyżki musztardy kremskiej
- 20 g Rosołu Drobiowego

Łosoś norweski w towarzystwie sosu korniszonowego podany z białym ryżem

Pochwalcie się potem dziewczyny efektami 🙂
Brzmi smacznie, koniecznie wypróbuję;)
Bardzo apetyczne danie, muszę koniecznie je przygotować 🙂