Makaron Szparagi. Na blogu już się pojawiały. Dla tych co nie pamiętają przypomnę -pokazywaliśmy między innymi przepis na makaron ze szparagami zielonymi w towarzystwie pomidorów.
Makaron i szparagi w dzisiejszym wydaniu to zmodyfikowana wersja wcześniejszego przepisu. Bogatsza w składniki i jeszcze ciekawsza w smaku. Jak większość naszych przepisów – łatwa w przygotowaniu, nie wymagająca spędzenia wielu godzin w kuchni.
Składniki:
- 250 g makaronu (wybrałam Casarecce )
- 100 g szynki parmeńskiej
- pęczek białych szparagów
- 75 ml suszonych pomidorów z ziołami ( razem z olejem )
- 75 ml zielonych oliwek
- odrobina parmezanu i świeżej bazylii
Szparagi obrałam i pokroiłam w cienkie plasterki. Posiekałam również suszone pomidory i oliwki, które następnie wymieszałam z pokrojonymi szparagami. Do całości dodałam olej z przyprawami, w którym znajdowały się suszone pomidory. Tak przygotowane szparagi wstawiłam do lodówki na ok. 2 godziny.
Po tym czasie przystąpiłam do przygotowania pysznego makaronu ze szparagami.
W czasie gdy gotuje się makaron szparagi należy przygotować.
Na rozgrzaną patelnię wrzuciłam najpierw pokrojoną szynkę parmeńską. Kiedy już lekko się wytopiła dodałam przygotowane wcześniej szparagi z pomidorami, oliwkami i olejem. Na początku nie wlałam całego oleju – w razie potrzeby dolewałam go stopniowo. To ważne, żeby nasze szparagi nie były zbyt tłuste.
Kiedy szparagi były już miękkie dodałam do nich odcedzony makaron. Wymieszałam całość i doprawiłam delikatnie solą i pieprzem.
Gotowy makaron ze szparagami podałam z odrobiną tartego parmezanu i posiekaną bazylią. No i lampką dobrego wina.
brzmi pysznie 🙂 I kolejne cudna propozycja dania 😀
Wstyd się przyznać, ale nie jadłam jeszcze szparagów. Co roku mówię sobie, że muszę spróbować i jak już się na nie zdecyduje to już jest po sezonie :/
Podobny zrobiłem niedawno tylko z łososiem. Pycha, mam słabość do szparagów!