Quinoa ( znana tez jako komosa ryżowa ) jak może już zauważyliście gości czasem w mojej kuchni. Do tej pory podałam ją w wersji „na słodko” ale dziś odmiana… Zapraszam na komosę z grzybami.
Quinoa w przygotowaniu jest bardzo prosta. Trudność może być tylko z jej zakupem – szukajcie jej w sklepach z ekologiczną żywnością albo zamówcie przez internet. Spotkałam się też z opinią, iż jej cena jest zaporowa… Nie ukrywam około 15 zł -20 zł za opakowanie 500 g to dużo. Jednak moim zdaniem na czym jak na czym, ale na jedzeniu oszczędzać się nie powinno. Ponadto mi opakowanie quinoa starcza naprawdę na długo 😉 Przejdźmy jednak do przepisu 😉
Składniki:
- 1 filiżanka ugotowanej quinoa ( o tym jak ją ugotować pisałam tutaj)
- 1 filiżanka pokrojonych grzybów leśnych – u mnie podgrzybki
- 1/2 filiżanki posiekanej cebuli
- kilka gałązek świeżego tymianku
- oliwa z oliwek
Na patelni rozgrzewamy oliwę i następnie podsmażamy grzyby oraz posiekaną cebulę. Kiedy grzyby i cebula zmiękną wsypujemy do nich ugotowaną komosę ryżową oraz posiekany tymianek. Podsmażamy całość jeszcze chwilę. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i podajemy.
Podana powyżej ilość składników wystarcza na jedną porcję …
w http://vegevege.pl jest tez inna odmiana komosy ryzowej !
o jakie ładne komosowe cudo zgotowałaś 🙂
Dziękuję bardzo za miłe słowa 😉 Polubiłam quinoa i szukam dla niej coraz to ciekawszych połączeń smakowych…