
Sos czosnkowy to chyba najpopularniejszy dodatek do dań z grilla. Jednak ile osób – tyle jego wersji. Oto i nasz sposób na sos czosnkowy.
Sos czosnkowy wg. naszego przepisu zaskakuje gości. Bo kto spodziewa się połączenia mięty i czosnku w dipie do grilla ? Ale skoro osobno oba te składniki są dobre, to czemu nie miałyby smakować również razem ? wszak my odważni jesteśmy w kuchni i lubimy naszych gości „testować”
Składniki:
- 200 ml jogurtu greckiego
- pół główki czosnku
- garść liści mięty
- sól, pieprz do smaku
Czosnek należy obrać i przecisnąć przez praskę ( ew. bardzo drobno posiekać, jeżeli nie macie akurat wyciskacza pod ręką ) . Umyte i osuszone listki mięty ( tym razem użyliśmy tradycyjnej mięty pieprzowej ) również drobno siekamy.
Mieszamy posiekaną miętę i czosnek z jogurtem, doprawiamy szczyptą soli i odrobiną pieprzu. Umieszczamy sos w lodówce na 30 minut.
Gotowy sos czosnkowy podajemy udekorowany listkami mięty. Jest on dobry zarówno do mięs z grilla jak i warzyw.

sos czosnkowy z miętą

Grażyna polecam – napisz tylko czy twoje kubki smakowe również podbiła taka wersja 😉
Uwielbiam miętę, muszę i ja spróbować 🙂