Szparagi grillowane to moja propozycja na wspólne grillowanie łódzkich blogerów. O tej porze uwielbiam te warzywa pod różnymi postaciami – choć sezon zawsze zaczynam od przepisu na … makaron ze szparagami.
Szparagi dzisiejsze są smaczne i do tego łatwe w przygotowaniu. Przepis na nie jest prosty i … nie do końca klasyczny. Zdecydowałam się lekko pokręcić szparagi i dodać im chrupkiego akcentu.
Składniki:
- pączek szparagów
- 5 łyżek oliwy
- 5-6 łyżek bułki tartej
- 2 łyżki parmezanu
- do podania polecam np. sos czosnkowy
Szparagi należy umyć i odłamać twardą, zdrewniałą końcówkę. Następnie skrapiamy je delikatnie oliwą. Mieszamy bułkę tartą z parmezanem i taką mieszanką obtaczamy warzywa.
W tym momencie nasze szparagi są gotowe o grillowania. Umieszczamy je na tackach i grillujemy około 7 minut – do momentu aż będą delikatnie miękkie, a posypka z bułki tartej i parmezanu lekko się zarumieni.
Tak przygotowane warzywa są doskonałą przystawką jak i dodatkiem do dania głównego. A jeśli wszystkich nie zjecie to nie martwcie się – już niedługo podzielimy się z Wami przepisem na wykorzystanie grillowanych warzyw 🙂
Zapraszamy Was też do zapoznania się z przepisami innych łódzkich blogerów. Zobaczcie co Wam proponują – znajdziecie wśród propozycji na przykład zdrowe desery z grilla ( przypomnijcie sobie również nasz przepis na banany z grilla )
http://www.cook-yourself.com/2017/04/grillowane-ananasy-z-kremem-czekoladowym.html
http://okiemidlonmi.blogspot.com/2017/04/saatka-z-orientalna-grillowana.html
http://wylizany-rondel.blogspot.com/2017/04/domowy-sos-bbq-sezon-grillowy-czas-start.html
http://www.cookingmonster.pl/2017/04/grillowany-kurczak-whiskey-z-sosem.html
[…] na sezon grillowy: – Sałatka z orientalną grillowaną polędwiczką wieprzową – Grillowane szparagi – Domowy sos BBQ – Grillowany kurczak whiskey z sosem […]
Na wszystkich blogach przepisy ze szparagami wyglądają bajecznie, nie mówiąc o zdjęciach. Te wasze grillowane w dodatku wydają się tak proste w przygotowaniu, że aż chce się spróbować. Ja mam tylko traumę, bo moje pierwsze spotkanie ze szparagami było nieudane. Kupiłam białe i chciałam zrobić z nich zupę krem… niestety zapach nie pozwalał mi nawet jej spróbować – wszystko poszło do kosza, a mnie pozostała trauma. Może jszcze się przełamię…
bardzo lubię szpagari, ale do tej pory je gotowałam. Twoja propozycja jest bardzo ciekawa. wyglądają świetnie.