ZUPA RYBNA

Zupa rybna – zawsze jakoś dziwnie krzywiłam się na samym myśl o takiej propozycji. Do czasu. Podczas urlopu nie można było nie spróbować dań kuchni regionalnej.

Że urlop spędzałam na Kaszubach to kiedyś udałam się na wycieczkę do Chmielna. A tam w restauracji rosół, żurek i … zupa rybna.  Skusiłam się i … nie było to coś super – w jednej miseczce ponad 20 ości. Smak jednak był boski. Postanowiłam więc po powrocie zrobić kilka wariacji na ten temat w domu. Dziś pierwsza z nich – prosta zupa rybna.

Składniki:

  • 1 kg ryby (filetów )
  • 3 duże marchewki
  • 1 duża pietruszka
  • por – biała część
  • seler
  • 1 łyżka pieprzu ziarnistego
  • 3 liście laurowe
  • łyżeczka ziela angielskiego
  • sól
  • około 2-3 litrów wody
  • świeży koperek

 Warzywa obieramy i kroimy w plasterki. Zalewamy wodą, dodajemy przyprawy i gotujemy na małym ogniu. Kiedy warzywa będą podgotowane dodajemy rybę – ja kroję ją w paseczki około 2 cm szerokości.  Od tego momentu zupa gotuje się jeszcze około 20 minut.

Gotową zupę rybną ( wg. mej drugiej połowy rosół z ryby ) podajemy z dużą ilością świeżego koperku. 

zupa rybna przepis kuchnia kaszubska

Zupa rybna – nasz pierwszy sposób

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

UWAGA - Nasz blog to niezły żarłoczek. Pomóż go nam nakarmić. Będzie miał pełny brzuszek jeśli zostawisz komentarz, udostępnisz wpis w Google+ albo po prostu klikniesz lubię to :) Cokolwiek zrobisz - dziękujemy :) 

Designed by Free Wordpress Themes and Sponsored by Curry and Spice