Cukinia w zalewie to kolejny nasz pomysł na to warzywo. Wszak pasztet zjemy na bieżąco, ale jak zatrzymać cukinię na zimę ?
Cukinia w zalewie jest właśnie wyjściem z tej sytuacji. W miarę szybka w przygotowaniu ( bo super szybkich przetworów chyba nie ma ). Smaczna i … idealna zarówno jako surówka do obiadu jak i dodatek do kanapek.
Składniki:
- 1 kg cukinii
- 0,5 kg marchewki
- sól
- pieprz
- 1,5 szkl. octu
- 1 szkl. wody
- 1 szkl. oleju
- 0,5 szkl. cukru
Cukinię myjemy i obieramy ze skórki. To samo robimy z marchewką. Następnie kroimy warzywa na plasterki ( im cieńsze tym lepiej ) . Obficie solimy i pieprzymy poszatkowaną cukinię i marchewkę i odstawiamy na 10-15 minut.
Po tym czasie zlewamy wodę, a same warzywa układamy dość luźno w wyparzonych słoikach. Można dodać jeszcze do słoiczków po kilka ziarenek pieprzu.
Z octu, wody, oleju i cukru robimy zalewę. Zagotowujemy całość i wrzącym płynem zalewamy słoiczki. Zakręcamy je i pasteryzujemy przez około 30 minut.
Taką cukinię robiła moja ciocia…Pychota.Wszędzie szukałam przepisu który oddałby choć w połowie smak zapamiętany z dzieciństwa.Ten jest idealny.Dziękuję i pozdrawiam ciepło.
Wspaniały pomysł.
Super prowadzony blog 🙂