Churros dziś po raz kolejny. Tym razem jednak nie na słodko. Dziś wytrawna odsłona ego przysmaku moich smyków.
Churros dzisiejsze to również jedna z propozycji konkursowych. Już na samym wstępie informuję Was , iż wpis ten bierze udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!”, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda. Smakowitą testowaliśmy w różnych wariantach i powiem jedno. Smakowita pajda zaskoczyła mnie na początku swoim istnieniem – jak to smalec roślinny ? A potem – zaskakujący był smak ( niczym prawdziwy smalec ) i ta wszechstronność w zastosowaniu. Ale nie przedłużajmy już zbytnio – zapraszam po przepis.
Składniki:
- 240 ml wody
- 50 g Smakowitej Pajdy z ziołami ogrodowymi
- szczypta cukru
- 1 łyżka soli
- 1 i 1/8 szklanki mąki pszennej
- 2 średnie jajka
- olej do smażenia
W garnku należy zagotować wodę z dodatkiem Smakowitej Pajdy, cukru oraz soli. Kiedy składniki się połączą i zagotują zdejmujemy garnek z ognia i wsypujemy przesianą mąkę. Mieszamy całość energicznie tak jak w przypadku tradycyjnych churros. Do lekko przestudzonej masy dodajemy jajka i miksujemy na gładką masę.
Tak przygotowane ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego lub maszynki do ciastek i przystępujemy do smażenia. Olej rozgrzewamy do temperatury 175-180 stopni i wyciskamy do niego „ciasteczka”. Smażymy do uzyskania złotego koloru.
Następnie odsączamy na ręcznikach papierowych i gotowe. Nasza wytrawna wersja została podana z sosem bbq. Ale możecie też wybrać wariant czosnkowy, lub sam majonez.
świetny pomysł, bardzo lubię takie do chrupania przekąski:)