CHURROS WYTRAWNE

Churros dziś po raz kolejny. Tym razem jednak nie na słodko. Dziś wytrawna odsłona ego przysmaku moich smyków.

Churros dzisiejsze to również jedna z propozycji konkursowych. Już na samym wstępie informuję Was , iż wpis ten bierze udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!”, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita PajdaSmakowitą testowaliśmy w różnych wariantach i  powiem jedno. Smakowita pajda zaskoczyła mnie na początku swoim istnieniem – jak to smalec roślinny ? A potem –  zaskakujący był smak ( niczym prawdziwy smalec ) i ta wszechstronność w zastosowaniu. Ale nie przedłużajmy już zbytnio – zapraszam  po przepis.

Składniki: 

  • 240 ml wody
  • 50 g Smakowitej Pajdy z ziołami ogrodowymi
  • szczypta cukru
  • 1 łyżka soli
  • 1 i 1/8 szklanki mąki pszennej
  • 2 średnie jajka
  • olej do smażenia

W garnku należy zagotować wodę z dodatkiem Smakowitej Pajdy, cukru oraz soli. Kiedy składniki się połączą i zagotują zdejmujemy garnek z ognia i wsypujemy przesianą mąkę. Mieszamy całość energicznie tak jak w przypadku tradycyjnych churros. Do lekko przestudzonej masy dodajemy jajka i miksujemy na gładką masę.

Tak przygotowane ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego lub maszynki do ciastek i  przystępujemy do smażenia. Olej rozgrzewamy do temperatury 175-180 stopni i wyciskamy do niego „ciasteczka”. Smażymy do uzyskania złotego koloru.

Następnie odsączamy na ręcznikach papierowych i gotowe. Nasza wytrawna wersja została podana z sosem bbq. Ale możecie też wybrać wariant czosnkowy, lub sam majonez.

churros wytrawne

Churros w towarzystwie domowego sosu bbq

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

UWAGA - Nasz blog to niezły żarłoczek. Pomóż go nam nakarmić. Będzie miał pełny brzuszek jeśli zostawisz komentarz, udostępnisz wpis w Google+ albo po prostu klikniesz lubię to :) Cokolwiek zrobisz - dziękujemy :) 

Możesz zostawić komentarz, lub trackback from your own site.

1 Komentarz to “CHURROS WYTRAWNE”

  1. świetny pomysł, bardzo lubię takie do chrupania przekąski:)

Designed by Free Wordpress Themes and Sponsored by Curry and Spice