
Kasza gryczana najczęściej jest wykorzystywana do przygotowania obiadu. Podczas spotkania Lubię Kaszę z Dorotą z bloga Dorota Smakuje usłyszałam kilka ciekawych rzeczy na temat kaszy – w tym gryczanej. Skosztowałam też kilka propozycji Doroty na dania z kaszą.
Kasza gryczana najzdrowsza jest niepalona. Jednak od czasu do czasu nie zaszkodzi porcja sałatki z kaszą paloną. I taki też rodzaj jest wykorzystany w naszej dzisiejszej propozycji.
Składniki:
- 200 ml ugotowanej na sypko kaszy gryczanej
- 100 ml kukurydzy konserwowej
- 100 ml ananasa w zalewie
- 2 laski kabanosów
- 2 łyżki jogurtu naturalnego greckiego
- sól, pieprz do smaku
Kabanosy kroimy w cienkie plasterki.
Odsączamy z zalewy kukurydzę oraz ananasa. Jeśli kupiliśmy w plastrach a nie kawałkach to należy go pokroić.
Ugotowaną i przestudzoną kaszę mieszamy z kabanosami, kukurydzą i ananasem. Odstawiamy na 30 minut do lodówki.
Po tym czasie dodajemy jogurt naturalny i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Kasza gryczana w sałatce też jest OK 😉

Nigdy nie jadłam takiego połączenia, ale wygląda smacznie.