Ogórki małosolne najlepsze są domowe. I wbrew pozorom ich przygotowanie nie jest trudne. Zajmuje tylko chwilę.
Ogórki małosolne mają tylko jedną wadę – potrafią szybko się skończyć. Nasze domowe nastawiane są regularnie – lekko modyfikujemy tylko dodatki do nich. dzisiejsze są tradycyjne i stanowią przepis bazowy do dalszych wariacji smakowych.
Składniki ( na kamionkę 2,5 litra ) :
- ok 1,5 kg ogórków
- korzeń chrzanu
- 2-3 liście chrzanu
- pół główki czosnku
- pęczek koperku
- sól
- woda
Ogórki dokładnie myję z zanieczyszczeń. Na dno kamiennego garnka wykładam liść chrzanu oraz pół pęczka koperku. Następnie układam ściśle warstwę ogórków ( najczęściej pionowo ). Między ogórki wkładam lekko zmiażdżone nieobrane ząbki czosnku ( 1/4 główki ) oraz pokrojony w paseczki korzeń chrzanu ( również połowę porcji ). Tak przygotowane ogórki przykrywam znowu liśćmi, koperkiem i układam kolejną warstwę świeżych ogórków.
W gorącej wodzie rozpuszczam sól ( w proporcjach 1 łyżka na 1 litr wody ). Do mojego garnuszka przygotowuję 1,5 litra wody. Gorącą wodą z solą zalewam ogórki, przykrywam garnek talerzykiem i … czekam 48 godzin. Po tym czasie mogę się już rozkoszować pierwszymi małosolnymi ogórkami.
Na koniec jeszcze tylko 2 uwagi. Ja nie moczę moich ogórków i nie robią się „kapciowate”. Nie obcinam im też „dupek” – a mimo to już po 48 godzinach mam gotowe ogórki małosolne.