Pasztet z cukinii – to kolejna propozycja na wykorzystanie cukinii w kuchni. Była już wersja grillowana (klik ) a za dni kilka pojawi się wersja „na zimę”
Pasztet z cukinii w sumie pasztetem nie jest – bardziej jest to pieczeń. Ale wszyscy mówią i piszą pasztet to my też 😉 Jego zalety ? Szybki, zdrowy i dający masę możliwości smakowych – możecie go zrobić tak jak my, możecie dodać pieczarki, groszek, zioła ulubione -co tylko przyjdzie Wam do głowy.
Składniki:
- 500 g cukinii
- 200 g marchewki
- 200 g zielonej papryki
- 1 cebula
- 4 jajka
- 1 szkl. kaszy manny
- sól, pieprz do smkau
- pomidorki koktajlowe do dekoracji
Cukinię ścieramy na tarce, dodajemy szczyptę soli i odstawiamy na kilka minut. W tym czasie ścieramy na tarce marchewkę oraz kroimy w drobną kostkę paprykę oraz cebulę.
Następnie odciskamy wcześniej startą cukinię. Dodajemy do niej warzywa i mieszamy. Do masy dodajemy jajka oraz kaszę mannę. Szybka mieszamy składniki i doprawiamy solą i pieprzem. Masą napełniamy formę do pieczenia – w naszym wypadku były to porcje mini – czyli wykorzystaliśmy silikonowe papilotki do babeczek. Na wierzch każdej „babeczki” ułożyliśmy pomidorki koktajlowe.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopniu przez około 20 minut.
Jeśli zamiast pojedynczych porcji zrobicie jedną, większą formę to należy ją piec przez około godzinę.
Bardzo interesujący pasztet, już wiem, jak wykorzystam ostatnie cukinie 🙂