PASZTET Z CUKINII

Pasztet z cukinii – to kolejna propozycja na wykorzystanie cukinii w kuchni. Była już wersja grillowana (klik ) a za dni kilka pojawi się wersja „na zimę”

Pasztet z cukinii w sumie pasztetem nie jest – bardziej jest to pieczeń. Ale wszyscy mówią i piszą pasztet to my też 😉 Jego zalety ? Szybki, zdrowy i dający masę możliwości smakowych – możecie go zrobić tak jak my, możecie dodać pieczarki, groszek, zioła ulubione -co tylko przyjdzie Wam do głowy.

Składniki:

  • 500 g cukinii
  • 200 g marchewki
  • 200 g zielonej papryki
  • 1 cebula
  • 4 jajka
  • 1 szkl. kaszy manny
  • sól, pieprz do smkau
  • pomidorki koktajlowe do dekoracji

Cukinię ścieramy na tarce, dodajemy szczyptę soli i odstawiamy na kilka minut. W tym czasie ścieramy na tarce marchewkę oraz kroimy w drobną kostkę paprykę oraz cebulę.

Następnie odciskamy wcześniej startą cukinię. Dodajemy do niej warzywa i mieszamy. Do masy dodajemy jajka oraz kaszę mannę. Szybka mieszamy składniki i doprawiamy solą i pieprzem. Masą napełniamy formę do pieczenia – w naszym wypadku były to porcje mini – czyli wykorzystaliśmy silikonowe papilotki do babeczek.  Na wierzch każdej „babeczki” ułożyliśmy pomidorki koktajlowe.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopniu przez około 20 minut.

Jeśli zamiast pojedynczych porcji zrobicie jedną, większą formę to należy ją piec przez około godzinę.

 

pasztet z cukinii, pieczeń warzywna

Mini-pasztet z cukinii

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

UWAGA - Nasz blog to niezły żarłoczek. Pomóż go nam nakarmić. Będzie miał pełny brzuszek jeśli zostawisz komentarz, udostępnisz wpis w Google+ albo po prostu klikniesz lubię to :) Cokolwiek zrobisz - dziękujemy :) 

1 Komentarz to “PASZTET Z CUKINII”

  1. Grażyna pisze:

    Bardzo interesujący pasztet, już wiem, jak wykorzystam ostatnie cukinie 🙂

Designed by Free Wordpress Themes and Sponsored by Curry and Spice