TAPAS ZE SZPARAGAMI

Tapas to temat ostatnich warsztatów w jakich miałam przyjemność uczestniczyć. Warsztatów pod okiem hiszpańskiego szefa kuchni Fernando del Cerro. Dziś zapraszam na moje tapas – z tym co o tej porze najlepsze… szparagami.

Tapas dzisiejsze powstało z najlepszych składników: oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia ekstra o chronionej nazwie pochodzenia „Baena” oraz szynki serrano posiadającej certyfikat Gwarantowana Tradycyjna Specjalność.Zostały podane z kieliszkiem doskonałego wina o chronionej nazwie pochodzenia „Ribera del Duero”. Idealne trio na początek doskonałego wieczoru. 

Składniki:

  • 1 bagietka pszenna
  • 10 plastrów szynki serrano
  • 1/2 pęczka zielonych szparagów
  • 1/2 główki czosnku
  • 4 łyżki oliwy „Beana”
  • sól, pieprz biały, oregano do smaku

Szparagi myjemy i odcinamy zdrewniałe końcówki. Następnie kroimy w cienkie plasterki – razem w główkami. Następnie siekamy drobno czosnek i dodajemy go do szparagów. Do tak pokrojonych warzyw wlewamy oliwę, dodajemy przyprawy i odstawiamy na min. godzinę.

Po tym czasie kroimy bagietkę w kromki i smarujemy je delikatnie oliwą ( przyda się do tego pędzelek ) . Na rozgrzanej patelni podsmażamy nasze szparagi z czosnkiem. Zaś bagietkę opiekamy – najlepiej na grillu bądź patelni grillowej. 

Teraz zostało nam już tylko złożenie naszego tapas. Na ciepłą, chrupiącą bagietkę układamy plastry szynki serrano, a następnie ciepłe i pachnące czosnkiem szparagi. 

tapas

Gotowe tapas

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

UWAGA - Nasz blog to niezły żarłoczek. Pomóż go nam nakarmić. Będzie miał pełny brzuszek jeśli zostawisz komentarz, udostępnisz wpis w Google+ albo po prostu klikniesz lubię to :) Cokolwiek zrobisz - dziękujemy :) 

Możesz zostawić komentarz, lub trackback from your own site.

Designed by Free Wordpress Themes and Sponsored by Curry and Spice