GRAVLAX – ŁOSOŚ MARYNOWANY

Gravlax gości na naszym stole co jakiś czas.  Tradycyjnie już łosoś marynowany pojawia się na początku grudnia. Doskonały jest nie tylko do pieczywa ale również jako dodatek do sałatek.

Gravlax jest bardzo łatwy w przygotowaniu.  Kilka składników, kilka dni marynowania i .. mamy niepowtarzalny smak …

 

Składniki:

  • filet surowego  łososia ze skórą  ok. 500 g
  • pęczek koperku
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • 2 łyżki soli
  • 1 łyżeczka kolorowego pieprzu
  • 1/2 kieliszka wódki

W moździerzu rozgniatamy pieprz, dodajemy sól, cukier oraz posiekany koperek ( ja do łososia siekam całe pęczki łącznie z łodygami ) . Mieszamy składniki i dodajemy wódkę.

Filet łososia myjemy i osuszamy. Następnie przekładamy do płaskiego naczynia – skórą do dołu i przykrywamy grubą warstwę koperku z przyprawami.

Następnie całość zakrywamy folią spożywczą, kładziemy mniejszy pojemnik który obciążamy ( u nas doskonale sprawdza się litrowy słoik miodu ) i wstawiamy do lodówki.

Tak przygotowany łosoś marynuje się w naszej lodówce minimum 24 godziny. Po tym czasie wyjmujemy łososia , oczyszczamy z marynaty i … przystępujemy do konsumpcji – np. zabieramy go w sałatce do pracy 🙂

gravlax łosoś marynowany

Gravlax jako doskonały dodatek do sałatki

Wpis zgłaszam do akcji „kuchnia Skandynawska” u Ani na mopsikowym blogu 🙂 Szczegóły akcji znajdziecie tutaj 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

UWAGA - Nasz blog to niezły żarłoczek. Pomóż go nam nakarmić. Będzie miał pełny brzuszek jeśli zostawisz komentarz, udostępnisz wpis w Google+ albo po prostu klikniesz lubię to :) Cokolwiek zrobisz - dziękujemy :) 

Możesz zostawić komentarz, lub trackback from your own site.

Designed by Free Wordpress Themes and Sponsored by Curry and Spice