Sałatka z tuńczykiem dzisiejsza jest jedną z moich ulubionych sałatek. Doskonała na spotkanie, jak i na lunch do pracy. Do tego nie wymaga wielu składników.
Sałatka z tuńczykiem tak jak i wcześniej przedstawiany pomysł na tuńczyka jest prosta w wykonaniu. Potrzebuje jednak spędzić troszkę czasu w lodówce . Kiedy smaki się ze sobą połączą jest pyszna.
Składniki:
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 100 ml ugotowanego ryżu brązowego
- 100 ml odsączonej kukurydzy konserwowej
- 100 ml ananasa w lekkim syropie
- 4 łyżki Majonezu Delikatnego Winiary
Tuńczyka należy odsączyć z zalewy i rozdrobnić widelcem. Nie kupuję tego już rozdrobnionego – wolę w kawałkach ( przynajmniej wiem mniej więcej co jest w puszce ) .
Ananasa odcedzamy z syropu i kroimy w drobną kostkę. W wersji dla tych co lubią szybciej – kupcie ananasa w cząstkach.
Następnie łączymy odcedzonego dokładnie tuńczyka z ugotowanym wcześniej ryżem oraz kukurydzą i ananasem. Dodajemy majonez i delikatnie mieszamy wszystko.
Sałatkę wstawiamy do lodówki i po mniej więcej godzinie możemy przystąpić do konsumpcji. Jeśli po wyjęciu zobaczycie na dnie pojemnika sos/wodę/ płyn to po prostu przemieszajcie przed podaniem sałatkę raz jeszcze. To nic innego jak pozostałości zalewy z tuńczyka lub syrop z ananasa.