Tuńczyk gości często u nas na stole. Najczęściej w sałatkach. Bo tuńczyk ( najlepszy w sosie własnym ) jak i sałatka to coś co kochamy.
Sałatka dzisiejsza jest mega prosta, smaczna i doskonała zarówno na spotkanie z przyjaciółmi, czy też jako lunch do pracy. Zresztą większość naszych sałatek jest szybka w przygotowaniu. A to dlatego, że bierzemy je ze sobą na lunch do pracy i robimy rano aby były świeże… więc sami wiecie – jeśli wstajecie przed 5 rano, to Wasz posiłek do pracy musi być szybki i nieskomplikowany w wykonaniu 😉
Składniki:
- 1 torebka ugotowanego ryżu naturalnego
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 1 pęczek dymki
- 2 łyżki majonezu – ew. jogurtu naturalnego
- sól, pieprz do smaku
W czasie gdy gotuje nam się ryż, odsączamy tuńczyka z zalewy – zróbmy to dokładnie aby gotowa sałatka nie pływała w sosie z puszki. Kroimy też cebulki razem ze szczypiorkiem na plasterki. Jako że my uwielbiamy każdą odmianę cebuli i czosnek to dodajemy do sałatki cały pęczek. Jeśli Ty drogi czytelniku nie jesteś zwolennikiem tego typu smaków, albo nie lubisz intensywnego czosnkowego oddechu – zmniejsz porcję cebulki nawet do 1 sztuki.
Ugotowany i przestudzony ryż mieszamy z odsączonym tuńczykiem, posiekaną dymką i majonezem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
I oto nasza szybka sałatka na lunch gotowa.
A co Wy preferujecie do pracy ? czy są to tradycyjne kanapki, słodkie bułki kupowane w drodze czy może jakieś śliczne pudełeczka z bento ?