Owsianka ze słoiczka co jakiś czas powraca do mej kuchni. Nie jest trudna w przygotowaniu. Może mieć natomiast różna oblicza – które zależą tylko i wyłącznie od … tego co mam aktualnie w domu.
Owsianka ze słoiczka została tym razem przygotowana z rabarbarem i podana z truskawkami. Truskawkami w postaci musu oraz… suszonymi.
Składniki:
- 2 łodygi rabarbaru
- 2 łyżki brązowego cukru
- 75 ml płatków owsianych
- 10 świeżych truskawek
- 2 łyżeczki jogurtu naturalnego
- kilka suszonych truskawek
Rabarbar kroimy w cienkie plasterki ( mniej więcej o grubości 2 mm ) . W słoiczku ( lub innym pojemniku, który zabierzemy potem ze sobą do pracy, szkoły czy może na piknik ) umieszczamy rabarbar, zasypujemy go cukrem i dodajemy płatki. Wymieszane składniki umieszczamy na noc w lodówce.
Rano miksujemy świeże truskawki z jogurtem i tak powstałym musem zalewamy płatki. Na wierzch układamy plasterki suszonych truskawek.
Szybkie i pożywne śniadanie do pracy jest już gotowe.
W tym miejscu chciałabym was też poinformować, iż już niedługo rozpocznie się kolejna edycja akcji pt „Dobra owsianka nie jest zła”. Po jej zakończeniu powstanie kolejny zbiór owsiankowych inspiracji. Poprzednie podsumowania znajdziecie tutaj edycja 1 oraz edycja 2
taaka owsianka<3
ach te słoiczkowe owsianki- są fantastyczne!: )