Babka gotowana w kolejnej odsłonie – tym razem wystąpiła na świątecznym stole w formie zebry.Mocno waniliowa a zarazem kakaowa. To było super połączenie.
Babka gotowana jak już pisałam to przede wszystkim przepis mojej teściowej – kiedyś podam Wam Jej oryginalną wersję. A na razie musicie zadowolić się moimi wariacjami smakowymi i wizualnymi.Choć z tym drugim nie najlepiej tym razem poszło – ale taki był zamysł. Domowa, bez polewy, a nawet cukru .
Składniki:
- 250 g margaryny ( w temperaturze pokojowej )
- 5 jajek
- 1 szkl. mąki tortowej
- 1 szkl. cukru
- 4 budynie o smaku waniliowym
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
- 3 łyżki kakao
Margarynę ucieramy na białą masę. Następnie dodajemy 5 żółtek i nadal ucieramy. Kolejno dodajemy jeszcze szklankę cukru, budynie oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Po dodaniu każdego składnika miksujemy masę na gładko. Na koniec do masy dodajemy delikatnie ubitą pianę z białek. Następnie dzielimy masę na dwie części – do jednej dodajemy aromat waniliowy, a do drugiej kakao. Mieszamy obie masy delikatnie i przekładamy do formy ( ja układałam jedną łyżkę jasnej masy, jedną ciemnej ) . Przypominam, iż babkę gotujemy w specjalna forma do babki gotowanej – zamykanej od góry. Następnie wkładamy formę do garnka, nalewamy wody do 2/3 wysokości formy i gotujemy – od momentu zagotowania się wody 1 i 1/2 godziny.
A teraz czas na … ogłoszenie wyników konkursu z DecoMorenno. Osobami, które otrzymają od sponsora zestaw składający się z dwóch opakowań kakao oraz formy do pieczenia babki są :
Ala
Kokilka
Przypominam, że na adresy do wysyłki nagród czekam do dnia 28.04.2014 🙂 Proszę je wysłać na gotujzrodzinka@wp.pl
dziękuję! dane już wysłałam, mam nadzieję że doszły 🙂