CIASTO BUDYNIOWE Z BRZOSKWINIAMI

Ciasto budyniowe oraz ciasto na oleju to nasze ulubione pozycje. Szybkie w wykonaniu i udają się w 99% przypadków.

Ciasto budyniowe dzisiejsze jest z dodatkiem brzoskwiń – z tęsknoty za świeżymi  owocami otworzyliśmy puszkę takich w zalewie. Ale już niedługo zaczną się szaleństwa ze świeżymi owocami – mamy już w kuchni truskawki, rabarbar… powstaną z nich kolejne ciasta i nie tylko. Potrenujemy też przepisy na tarty 🙂 

 Ciasto budyniowe –  składniki: 

  • 200 g masła
  •  150 g cukru
  •  200 g mąki + 3 łyżki 
  •  3 budynie śmietankowe
  •  5 łyżek jogurtu naturalnego
  •  4 jajka
  •  2 łyżeczki proszku do pieczenia
  •  6 połówek brzoskwiń z puszki

Ucieramy masło (pamiętajcie, że powinno być w temperaturze pokojowej ) z cukrem. Dodajemy stopniowo po jednym jajku i dalej ucieramy . Mieszamy mąkę ( tylko 200 g – dodatkowe 3 łyżki wykorzystamy za chwilę  )  z proszkiem do pieczenia i budyniami. Do miski wsypujemy partiami wymieszaną mąkę, na przemian z jogurtem.  Ucieramy całość do gładkiej masy. Brzoskwinie kroimy w kostkę, obsypujemy delikatnie mąką  (to te 3 dodatkowe 3 łyżki z listy składników ) . Dodajemy owoce do ciasta . Przekładamy całość do tortownicy wyłożonej papierem lub wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. 

Pieczemy ciasto około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 

 

ciasto budyniowe ciasto z brzoskwiniami ciasto na budyniu

Ciasto budyniowe z brzoskwiniami

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

UWAGA - Nasz blog to niezły żarłoczek. Pomóż go nam nakarmić. Będzie miał pełny brzuszek jeśli zostawisz komentarz, udostępnisz wpis w Google+ albo po prostu klikniesz lubię to :) Cokolwiek zrobisz - dziękujemy :) 

Możesz zostawić komentarz, lub trackback from your own site.

1 Komentarz to “CIASTO BUDYNIOWE Z BRZOSKWINIAMI”

  1. niewyspani pisze:

    uwielbiam ciasta, ale takiego jeszcze nie jadłem – muszę spróbować zrobić sobie i dzieciakom 🙂

Designed by Free Wordpress Themes and Sponsored by Curry and Spice