Crumble truskawkowe – tak oto rozpoczęliśmy w tym roku sezon truskawkowy w naszej kuchni.
Crumble truskawkowe ( zresztą jak prawie każde crumble ) jest boskie. Bo co może być nie dobrego w świeżych owocach i słodkiej, chrupiącej kruszonce ? A już crumble podane z lodami to mistrzostwo ( chętnych odsyłam do przepisu na crumble rabarbarowe – klik )
Składniki:
- 250 g truskawek
- garść płatków migdałów
- 150 g mąki
- 80 g zimnego masła
- 50 g cukru
- 1 łyżka syropu migdałowego
Z mąki, masła, cukru i syropu zagniatamy ciasto. Formujemy z niego kulkę lub placek i schładzamy w lodówce.
Umyte truskawki ( pozbawione szypułek ) kroję na pół i układam w naczyniach do zapiekania 1 warstwę. następnie posypuję je płatkami migdałów i układam kolejną warstwę owoców.
Całość posypujemy kruszonką. Możecie zetrzeć ją na tarce, posiekać nożem lub po prostu odrywać palcami.
Tak przygotowane truskawki zapiekamy ok 20 minut w temperaturze 190 stopni.