FAWORKI TEŚCIOWEJ

Faworki, chrusty, pączki, racuchy, oponki… przysmaków na Tłusty Czwartek i Ostatki jest masa. Ja jednak najbardziej lubię faworki.

Faworki jednak muszą być obowiązkowo przygotowane według przepisu mojej teściowej.  To oprócz babki gotowanej ( pisałam o niej między innymi tutaj ) Jej popisowe danie 😉 Szkoda, że faworki robi tylko w karnawale ;( Ale skoro mamy karnawał .. Tłusty Czwartek … to i mamy faworki 😉

Składniki:

  •  25 dkg mąki
  • 1 całe jajko
  • 1 żółtko
  • 12 dkg śmietany
  • 2 dkg cukru pudru
  • łyżeczka octu
  • 2 łyżeczki spirytusu
  • tłuszcz do smażenia ( wg teściowej najlepszy smalec 🙂 )
  • cukier puder do posypania

Mąkę przesiewamy razem z cukrem, następnie dodajemy pozostałe składniki. Wyrabiamy ciasto na jednolitą masę  i wybijamy wałkiem ( choć tutaj sekret Wam zdradzę … można do tego również użyć tłuczka do mięsa jeśli macie taki z gładkim bokiem ) przez około 15 minut. Zasada jest taka – im mocniej i dokładniej wybijesz, tym więcej powietrza wbijesz w ciasto, a zatem potem będziesz mieć więcej pęcherzyków w faworkach. Tak wybite ciasto wałkujemy partiami na cienkie placki. Z każdego placka wycinamy paski, nacinamy pośrodku i przeplatamy przez dziurkę.

Gotowe faworki wrzucamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy po około 2 minuty z każdej strony – mają być złociste, ale nie brązowe.

Odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu i posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego 😉

Faworki zwane też chrustami

Faworki już gotowe 😉

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

UWAGA - Nasz blog to niezły żarłoczek. Pomóż go nam nakarmić. Będzie miał pełny brzuszek jeśli zostawisz komentarz, udostępnisz wpis w Google+ albo po prostu klikniesz lubię to :) Cokolwiek zrobisz - dziękujemy :) 

Designed by Free Wordpress Themes and Sponsored by Curry and Spice