QUINOA NA LUNCH, CZYLI KOMOSA, OWOCE I MIÓD – KUCHNIA 24/7 I MOJE DRUGIE ŚNIADANIE

Quinoa…Złoto Inków… komosa ryżowa… kilka nazw na tą samą rzecz… i jakże wszechstronną w kuchni rzecz… quinoa może być stosowana jako zamiennik kaszy czy  ryżu 🙂 Ponadto warta uwagi alergików – nie zawiera glutenu…Quinoa jest bogatym źródłem białka,  manganu, magnezu, wapnia, żelaza, miedzi i fosforu… To tyle jeśli chodzi o jej zalety 😉 Wad moim zdaniem prawie brak… podstawową wadą jest … jej mała dostępność w sklepach.. ja swoją komosę  zakupiłam z sklepie z żywnością orientalną…

A jak już ją zakupiłam to przystąpiłam do przygotowania mojego nowego pomysłu na lunch… Bo quinoa oprócz tego, że doskonale sprawdzi się w daniach obiadowych, to pasuje również do sałatek…

 

Składniki:

  • 1 filiżanka suchej quinoa
  • garść borówek amerykańskich
  • 4 duże śliwki
  • 2 łyżki miodu
  • garść świeżych orzechów laskowych
  • odrobina cukru cynamonowego


Najpierw przystępujemy do gotowania komosy. Najprostszy i najszybszy sposób to – najpierw  opłukać ją  na sicie pod bieżącą wodą, a następnie zagotować w garnku z wodą w proporcjach 1 część quinoa na 2 części wody. Ja swoją wodę doprawiłam dziś odrobiną cukru cynamonowego.  Kiedy woda się zagotuje zmniejszamy ogień i  przykrywamy garnek pokrywką. Czekamy około 15 minut – po tym czasie  woda powinna się wchłonąć, a ziarna staną się przezroczyste, z widocznymi białymi „ogonkami”.

Tak przygotowana qiunoa jest gotowa do spożycia 😉 Wystarczy poczekać aż ostygnie i dodać do niej borówki oraz pokrojone w kostkę śliwki. Całość polałam miodem i posypałam posiekanymi  świeżymi orzechami laskowymi.

 

Już niedługo więcej inspiracji na dania z wykorzystaniem quinoa 😉 

 

QUINOA NA LUNCH, CZYLI KOMOSA, OWOCE I MIÓD

QUINOA NA LUNCH, CZYLI KOMOSA, OWOCE I MIÓD

 

QUINOA NA LUNCH, CZYLI KOMOSA, OWOCE I MIÓD

QUINOA NA LUNCH, CZYLI KOMOSA, OWOCE I MIÓD

QUINOA NA LUNCH, CZYLI KOMOSA, OWOCE I MIÓD

QUINOA NA LUNCH, CZYLI KOMOSA, OWOCE I MIÓD

 

 

Niniejszy wpis zostaje przeze mnie dodany do akcji Kuchnia 24/7 jako propozycja drugiego śniadania / lunchu.

Oprócz tego przepisu do akcji zgłosiłam :

Owsiankę z galaretkami jako propozycję śniadania.

Pizzę z otrębami, czyli obiad.

Na podwieczorek proponuję ciasteczka owsiane z jabłkiem.

Zaś dzień zakończy kolacja z kakaowymi naleśnikami.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

UWAGA - Nasz blog to niezły żarłoczek. Pomóż go nam nakarmić. Będzie miał pełny brzuszek jeśli zostawisz komentarz, udostępnisz wpis w Google+ albo po prostu klikniesz lubię to :) Cokolwiek zrobisz - dziękujemy :) 

7 komentarzy to “QUINOA NA LUNCH, CZYLI KOMOSA, OWOCE I MIÓD – KUCHNIA 24/7 I MOJE DRUGIE ŚNIADANIE”

  1. tina pisze:

    uwielbiam komose ryzowa ,wykorzystuje ja do wielu dan ,nawet dogotowania zup , do sosow tez ja wykorzystalam,bardzo smakuje z grzybami duszonymi we wlasnym sosie.Polecam

  2. asieja pisze:

    muszę koniecznie spróbować tej kaszy!

  3. Uwielbiam komosę, jest mega zdrowa i przepyszna!!
    Pięknie wygląda, na pewno jeszcze lepiej smakuje 😀
    Podoba mi się podanie jej w takim słoiku, ostatnio mam słabość do jedzenia w słoikach.

    • Kasia pisze:

      Ja ją dopiero pokochałam i wiem, że na stałe zagości w mej kuchni… teraz już wiem, że mogę ją kupić blisko domu 🙂

      A słoiczki… to moja mania mała… uwielbiam szklane opakowania.. nawet do pracy lunch noszę w słoiczku 😉

  4. aga-aa pisze:

    uwielbiam quinoa, w wersji na słodko i na słono, Twoja wersja bardzo mi się podoba 🙂

    • Kasia pisze:

      Ja ją testuję tylko na słodko… jakoś szkoda mi jej delikatnego smaku do sosów… choć kilka pomysłów mam na wytrawne wykorzystanie quinoa… więc prędzej czy później i na blogu się znajdą 😉

Skomentuj Kasia

Designed by Free Wordpress Themes and Sponsored by Curry and Spice