Ryż z jabłkami zna prawie każdy.. to dla wielu wspomnienie dzieciństwa.. a dziś zapraszam na ryż, śliwki i odrobinę jogurtu … czyli nową odsłona starego dania
Dzisiejsze powstało dla Młodego… Jako, że przed nami cały dzień poza domem coś zapakować do torby trzeba… Użyczyłam więc Młodzieży mego słoiczka i zapakowałam do niego małe co nie co … Dzięki temu do minimum ograniczymy jedzenie gotowców na mieście… I wiem, że nawet jeśli Młodemu nie zasmakują własnoręcznie robione na warsztatach pierogi to i tak coś domowe zje… Tak… dobrze przeczytaliście.. Młody idzie na warsztaty dla dzieci… będzie lepił pierogi … Już niedługo przeczytacie naszą relację z tych zajęć … Powiemy czy warto… czy fajnie było…
A teraz zapraszam po przepis na dzisiejszy słoiczek dla Młodego …
Składniki:
- 1/2 torebki ugotowanego ryżu
- 2 śliwki żółte
- 2 śliwki czerwone
- 4 łyżki jogurtu
- 1 łyżeczka cukru z wanilią
Ryż ugotować należy zgodnie z informacjami na opakowaniu. My użyliśmy tym razem ryżu parboiled. Śliwki pokroiliśmy w kostkę. Jogurt wymieszaliśmy z cukrem, a następnie połączyliśmy wszystkie składniki.
I to wszystko… czyli kolejne ekspresowe danie w naszej kuchni… Takie jakie lubimy… szybkie .. smaczne.. i zdrowe…
Powiemy Wam też, że oprócz relacji z gotowania małych kucharzy już niedługo napiszemy też o nowym punkcie na kulinarnej mapie Łodzi… Można tam zobaczyć np coś takiego 🙂
mniam! dla mnie ryż i owoce to strzał w 10 🙂 jabłka, śliwki… nie ważne!
Uwielbiam taki ryż 🙂 Idealny na jesień.